Arta de a imblanzi lutul, la olarit in Horezu







 

Chiar daca internetul a pus stapanire pe noi, aveam increderea ca olaritul a rezistat in timp, transmitandu-se din generatie in generatie. Dimineata ne astepta devreme (era ziua a cincea din excursia Redescopera Romania) si impreuna cu Mugur, Livia si Mihai (in masina) am pornit spre Horezu sa invatam sa olarim.

Fiecare casa era un mic atelier, iar oalele si farfuriile frumos lucrate erau expuse peste tot: atat pe case, pe garduri, cat si pe pereti sau chiar prin copaci.

Din punct de vedere cultural, caracterul acestei zone este unul istoric, monahal, orientat catre activitati de artizanat specific romanesc, precum olaritul, tesaturile executate manual, pictura religioasa si multe altele. Noi am oprit la mesterii olari Nicoleta si Laurentiu Pietraru. Veselia nu s-a potolit inca, ba dimpotriva.

Arta de a imblanzi lutul

Am intrat toti nouasprezece inauntru, iar dupa ce-am admirat toate creatiile realizate de acestia si i-am filmat in timpul actiunii, ne-am asezat si noi pe scaunul magic, cu sortul in fata. Cu zambetul larg, am tras aer in piept si ne-am apucat de olarit, ajutati fiind de d-na Nicoleta. Dupa o ora (sau mai mult), mi-a venit si mie randul. Am avut emotii mari dar constructive. Aveam fel si fel de ganduri: “daca n-o sa-mi iasa nimic?” Asadar, cu incredere, m-am murdarit de lut pe maini, am devenit serioasa intre timp si am incercat sa dau o forma. Uitam sa dau din picior (caci erau niste reguli), uitam sa-mi umezesc degetele si sa fiu cu ochii doar la lut. Per total a fost o experienta inedita si foarte amuzanta. Am fost care mai de care mai talentati: ba o ulcica, o farfurie, o scrumiera, o… ceva.
(In cazul lui Augustin, fireste). Au, pactu’!

E o senzatie unica sa dai o forma dintr-o bucata de lut cu doua maini dibace, iar sentimentul avut la final, cand tai cu ata vasul de pe roata de olar si-l privesti, e unul minunat. Trebuie sa ai rabdare. Atat!

Orasul turistic Horezu, vatra de cultura si civilizatie, se inscrie ca unul dintre punctele turistice importante din tara noastra. Localitatea se afla in centrul depresiunii Horezu si este marginita la nord de Muntii Capatanii, cu vf. Ursu de 2124 m, la sud de Magura Slatioarei cu 767 m si dealurile Negrulestilor, Costestilor si Tomsanilor, pe raurile Luncavat, Ramesti si Romani.

Reiau seria de multumiri, pt ca ma simt recunoscatoare tuturor celor mentionati: Redescopera Romania 2011 este un proiect Petrom, impreuna cu BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *