Unda verde la calatorii din Romania

Mereu am afirmat că o mașină ținută de bibelou în garaj se uzează mai repede decât dacă am folosi-o în mod curent. E perfect valabil și pentru activitatea mentală, desigur. Eu pentru a evita rutina, încerc pe cat posibil să aleg din când în când un alt traseu spre casă pentru că am simțit că noutățile provoacă eliberare de endorfine, lucru care ma ajută să mă simt mereu în formă și să am un psihic stabil…

Top 10: locuri dragi, de vizitat

În ultima vreme au apărut studii peste studii despre ceea ce-i face pe oameni fericiți. Mi-am dat seama că pe mine ieșitul din casă mă face fericită, iesitul în natură… și-mi vine în minte acum perioada copilariei mele, la țară. Și când mă gândesc că acum cățiva ani (sa fie chiar mai mult de 10 ani) pe vremea asta eram la bunicii mei, mă bucuram de Moldova cea limpede, de laptele muls proaspat, de turtele facute pe plită și de chișleagul băut direct din strachinele de lut… (și-mi dau acum seama că vreau urgent să-mi vizitez bunicii).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mereu mi-a fost greu să ma despart de locurile și atmosfera din satul Mitesti, com. Miroslovesti – comună așezată între Hanu Ancutei și jud. Neamț. Cel mai important obiectiv cultural din zona ar fi Biserica din lemn (sec. XVII) și aș mai adăuga că satul este situat pe malul stang al râului Moldova. Aici totul e frumos, indiferent că e toamnă sau primavară… culori vii, parfum de prospețime și o atmosferă care te liniștește și te încarcă pozitiv. Recomand cu drag să vizitezi Hanu Ancutei, un loc unde o să întâlnesti mereu o atmosferă caldă și primitoare.

 

…să mergem mai departe: un alt loc preferat e Municipiul Roman. Aici locuiesc parinții mei și chiar dacă merg foarte rar să-i vizitez, aici e ACASĂ. Dacă ajungi prin zonă, poți vizita Episcopia Romanului, te poti plimba cu barca prin Parcul Mare si poti manca foarte bine la Mariko Inn.

Un alt loc preferat e orasul Piatra Neamt, situat la 35 de km de satul bunicilor și la 45 km de Roman. Aici am locuit patru ani si m-am bucurat de anii tineretii.

Ne-am odihnit, am petrecut, ne-am simţit bine şi acum propun să călătorim virtual pâna la Cheile Bicazului și Lacul Roșu. Aici îți vine să oprești masina dintr-o sută într-o sută de metri, să privești peisajele și să faci zeci de poze. Trec foarte des pe aici și parcă nu ma mai satur de atmosfera misterioasă, de aerul proaspăt, de rațele care înoată fără griji pe langă noi, stâncile bătrane sunt copleșitoare… hm, sună bine, nu? Te las să le descoperi și singur. Dacă ai mai mult timp liber, merită să închiriezi și niște bărci pentru a parcurge printre ramășițele copacilor o parte a lacului. Pot garanta că timpul petrecut în această zonă montană va ramane întotdeauna printre amintirile de neuitat.

 

 

 

 

 

 

 

 

Dupa vizitarea Lacului Rosu ne putem continua drumul plimbandu-ne pana la Cascada Duruitoarea situată în Masivul Ceahlău. Întotdeauna mă întorc cu plăcere în stațiunea Durău situată la poalele masivului, împreună cu prietenii mei pentru a reface traseul de aproximativ două ore spre cascadă. Sentimentul care mă încearcă atunci când aud acea cădere de apă, de aproape 25 de metri, este unul pe care în puține locuri îl regăsesc. Un loc deosebit,  recomandat de vizitat atât iarna cât și vara, datorită traseului relativ usor în ambele anotimpuri, dar și a peisajului de poveste de care ai parte.

 

 

 

 

 

 

Pasionat de istorie sau nu, Cetatea de Scaun a Sucevei este un loc care trebuie trecut în agenda de vacanță. Fosta reședință a domnitorului Stefan cel Mare te face să te simți important atunci când știi că pașesti pe urmele celui care a scris o mare parte din istoria Moldovei.  Am avut ocazia să vizitez această locatie în timpul desfașurării festivalului medieval care are loc în fiecare an în luna iulie și care aduc în prezent, pentru cateva zile, modul de viata al domnițelor și a boierilor de la curte.

Innoptam si la Pensiunea Alina din Varatec. Aici putem avea parte de momente pline de relaxare și de reincarcare a bateriilor prin aer curat, munte, plimbari, foc de tabară, prieteni și mancare bună. În curtea spatioasă și plină de flori se află un mic iaz cu peste de care am profitat și am încercat să-mi exploatez pasiunea de a pescui. Cea mai buna mancare (mai ales dupa ce vii de la plimbarea din natura) mi a fost oferita de gazda care a luat premiul I la Gastronomie traditionala și m-a încântat cu bunătăți moldovenești din gospodaria proprie. [Rezervari: 0740149462]

Cu greu ne greu ne despărțițim de aceste plaiuri și pornim spre un loc deosebit, care îmi stârnește amintiri foarte placute: IAȘI – aici candva era acasa, era iubire si poker.

Cam acestea ar fi cele zece locuri preferate și poate nu le ocolești în vacanțele tale (sau concediile, după caz). Dacă ești în pană de idei, poți trage cu ochiul pe site-ul Redescopera Romania, urmând apoi să descarci aplicatia pentru iPhone, iPod toch sau  iPad.

Chiar asa, tu pe unde te-ai mai plimbat in ultima vreme? Da-mi de veste.

 

5 Responses to “Unda verde la calatorii din Romania”
  1. Phidas says:
  2. mihaela says:
  3. ionela says:
  4. Ovidiu Biber says:
  5. lucimct says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *