Să vă zic așa pe scurt și despre un alt proiect de-al meu, început în 2010, pe la inceputul anului. 10 pentru primul meu calculator e o campanie gândita simplu: tot auzisem eu pe la prieteni că “am un monitor pe acasă și-mi stă în cale”, “cine vrea niste boxe că am primit altele noi”, “am o tastatură de dat și un mouse” și tot așa. De aici a fost doar un pas. Am reușit să strâng de la prieteni tot felul de componente de calculator și să facem împreună unul funcțional si alte completari pentru al doilea. Până în prezent am dăruit unor tineri norocoși două calculatoare, un laptop nou și-mi doresc să o ținem tot așa mult timp.
10 e de la nota maximă. Cine beneficiază de aceste calculatoare speciale trebuia să învețe bine, să fie de 10 (sau cât de cât, să-și dea silința.) 

O cunoscusem pe Alexandra-Ramona din campania de sensibilizare Globuri cu Suflet (prima ediție, din 2009) și-mi doream să o ajut în continuare. O fată isteață, cuminte, intrase în clasa a IX-a cu o medie buna (peste 9, 50) și m-am gandit că un calculator ar fi perfect pentru ea și îi va fi de folos în viitor.

Aveam prieteni mulți, bloggerii ieșeni mereu răspundeau afirmativ când îmi auzeau planurile de atac (mai ales Alex Taradaciuc, Iulia Grajdeanu, Roxana Bursuc), aveam prieteni de prin cămin, de peste tot. Și așa am început, ajutată mult de prietenii mei si de prietenii prietenilor. Mai primeam câte un hard disk, un procesor, ceva, și habar nu aveam ce era. 🙂 Toti au raspuns pozitiv și încurajau conceptul campaniei.

10-primul-calculatorafis_10_calc2

Și strângeam bucuroasă de la fiecare prieten – țin minte de un monitor negru și foarte greu de la Marius Sescu, o tastatură de la Monica Liuță, un set de boxe de la Simona Filip, o altă tastatură HP cu căști și microfon de la Anamaria Mocanu, sursa de alimentare de la Caruceru Mihai și placa de baza + procesor, 2 placute 512 Ddr1, CD-RW, DVD-RW și card reader. Ioan Balasanu: carcasa, 40 gb hdd si 2×256 ram ddr2 și cooler. Primeam chiar și licențe de la @VipreAntivirus, iar frații Calinescu (Marian și Viorel) ne ajutase cu o multifuncțională Canon MP210 (aproape nouă).

In alt monitor de la Mihaela Anghel, ITLearning ne-a oferit 5 cursuri Microsoft Office  (de la Alexandru Taradaciuc), Gaby un windows cu licenta de student; Rugina Dan (Smardu – Club Mazda) – o placa de baza + procesor Intel Pentium 4 2,4 Ghz + cooler – placa video GeForce 440MX AGP – 384RAM DDR (3 x 128 RAM) – HDD 40Gb – inca un procesor Pentium 4 2.4Ghz; Roxana Bursuc ne ajutase cu CD pline cu carti/ dictionare, Cipoc: 512 ram ddr2 si (poate) cooler; Adrian Ikarrus un mouse.

Haotic nu strangeam toate aceste componente de calculator. Alex Taradaciuc facuse atunci rapid o aplicatie care arata ce componente aveam stranse și ce ne-ar mai trebui… așa aș fi strâns o groază. Din vorbă în vorba am primit chiar și un calculator întreg, de la Asociatia ProLinux. Imi amintesc că aveam în perioada aia o cameră de cămin plină cu componente pc și aveam un sentiment frumos că ÎMPREUNĂ facem cel mai frumos dar pentru cineva, un calculator.

Cum a fost la prima ediție din aprilie 2010 – primul calculator a ajuns la Ramona-Alexandra.

MULȚUMIRI:  Alex Taradaciuc, Adrian Aghinitei, Mihaela Anghel, Asociatia ProLinux (Serafim s-a ocupat de mobilizarea colegilor), Cristian Vrabie, Dany Damian, Monica Liuta si Razvan Girmacea.

 10-primul-calculator-1

Cel de-a doilea calculator a fost gata în mai puțin de 2 luni. Pe 1 iunie 2010 am vizitat și cele 3 surori (pe Alexandra, Ramona și Georgiana) din Holboca, Jud. Iași. Și ele au făcut parte din campania Globuri cu Suflet, ediția a II-a. 

cu MULTUMIRI: Alex Taradaciuc, Marius Sescu, Mihaela Anghel, Simona Filip, AnaMaria Mocanu, Caruceru Mihai, Ioan Balasanu, Viorel si Marian Calinescu, Gaby, Dan Rugina, Roxana Bursuc, Razvan Girmacea.

10-primul-calculator-2

A III-a editie a fost pe 11 ianuarie 2015 și laptopul cadou de la Cristian Șerban a ajuns la cei 8 frați din București, întâlniți tot în campania Globuri cu Suflet, editia a VI-a. 

MULȚUMIRI: Cristian Serban pentru laptop, alimente și donația făcută, Dragoi Ciprian, Ioana Oncioiu, Alina Sfirlea / pentru încălțăminte și haine: Agata Miller, Ciprian Gavriliu și Alina Gavrilas, Eduard Nechita, Petronela Slavu, Maria Luiza Manea. 

 10-primul-calculator-3

Îmi doresc ca acești tineri să aprecieze calculatorul/ laptopul primit și să învețe ceva util de pe el… poate programare, web design, contabilitate. Nu ma bag în alegerile lor, dar pe ideea asta l-au și primit – să-l folosească responsabil. Dacă aveți pe acasă un calculator și nu-l mai folosiți, încercați să găsiți pe cineva bucuros să-l primească. Iar dacă nu știți pe nimeni, atunci vă pot ajuta și eu. Găsim împreună o soluție. 

Mulțumesc mult echipei și celor care au donat în campanie.