Bataia, o traditie nationala. “SHARE IT TO STOP IT”
Nu mi-a placut niciodata termenul de violenta si utilizarea fortei pentru a demonstra superioritatea. Femeile abuzate sunt poate unul din marile mistere asupra caruia multi se intreaba “De ce mai stau asa?” “Pentru cine si de ce se sacrifica?” “De ce tac si rabda?”
O sa detaliez putin despre violenta domestica, prin cateva date pe care ar trebui sa le stim cu totii si sa avem un mai mare curaj in a ne implica si de a lua masuri in astfel de situatii…
Despre violenta domestica in Romania:
– La fiecare 30 de secunde o femeie din Romania este victima a violentei domestice
– 75% dintre cazurile de violenta domestica nu sunt raportate
-In 2007 au fost inregistrate 4500 victime dintre care 50 au decedat. 56% dintre cazurile de violenta domestica au fost inregistrare in mediul urban, iar 44% in mediul rural
– In 2010 aproape 12.000 de femei au cazut victime ale violentei domestice. 99 au murit.
– In primele 3 luni ale anului 2011 au fost inregistrate 1.400 de cazuri de violenta domestica. 27 de persoane au murit.
-61% dintre romani considera ca violenta in familie este o chestiune privata iar 33% considera ca politia ar trebui sa intervina (CPE, 2003)
– in Europa, 1 din 4 femei este abuzata de-a lungul vietii.
Cum este privit fenomenul violentei domestice in Romania?
– 40% dintre romani considera ca violenta domestica nu e niciodata justificata
– Doar 66% din populatie considera ca sotul ce isi bate frecvent sotia trebuie pedepsit de lege
– 44% dintre romani cred ca “nu trebuie sa te amesteci in familia altuia, cand vezi ca cineva este agresat fizic”
– In Romania exista de 6 ori mai tlocuri in adaposturi decat ar fi necesar conform standardului european de 1 loc la 10.000 locuitori (conform Raportului de tara WAVE 2010)
Acum ca stiti toate aceste date si daca cunosti o femeie abuzata, primul pas este sa o ajuti sa constientizeze ca exista si alte oportunitati si ca poate gasi alternative in minte ei. Mai apoi, cand aceasta este suficient de pregatita, ajutorul poate fi gasit si in alte parti, cat sa inceapa sa caute si sa aiba incredere in ele si-n lucruri mai bune. Stiu ca vorbele sunt de prisos, important e ca aceste femei sa nu se simta singure si sa stea cat mai departe de violenta si umilinta.
Persoane publice ca Amalia Enache, Cornel Ilie, Leonard Doroftei, Lucian Mandruta şi Carmen Avram, au ales sa se alature si sa sustina aceste campanii sociale pentru femei.
De 5 ani, AVON este una dintre companiile care se implica activ in apararea drepturilor femeilor si militeaza impotriva violentei domestice.
SHARE IT TO STOP IT face parte din Campania Respectului initiata de AVON inca din 2008 si e practic a doua init iativa sociala Avon Romania alaturi de Campania pentru Sanatatea Sanilor. Campania se implica activ in apararea drepturilor femeilor si militeaza impotriva violentei domestice.
In acest an, Avon a organizat prima editie a evenimentului anual CSR4WOMEN, dedicat exclusiv campaniilor sociale pentru femei. Evenimentul (sub forma unei conferinte cu gala de premiere) a promovat respectul de sine, frumusetea si sanatatea femeilor si drepturile acestora. CSR4WOMEN inseamna recunoasterea nationala a campaniilor, proiectelor si personajelor care sunt alaturi de femei, prin sustinerea lor.
Violenta domestica este un subiect delicat si cunoastem acest lucru, dar totusi cum te-ai simti tu daca ai fi in locul unei persoane abuzate? Ce ai face, cum ai proceda? In cine ai gasi sprijin si intelegere?