Biloxi Blues – putina iubire, mai multa armata

Luni acum pe 22 octombrie am fost sa vad (impreuna cu castigatorii concursului) piesa de teatru Biloxi Blues la Palatul National al Copiilor. Imi doream de ceva timp sa ajung si auzisem multe despre piesa lui Neil Simon,  recunoscut pentru umorul şi calitatea comediilor sale.

In cateva cuvinte (nu o sa zic multe, ci cat sa va fac curiosi si sa mergeti si voi la teatru ), piesa Biloxi Blues dureaza 2 h 15′, timp in care timp un grup de sase tineri care dau piept cu armata si parcurg de fapt un drum spre maturizare, cu dificultati in relationarea cu ceilalti.

Piesa este regizata de Iarina Demian si este o poveste memorabila despre viata din armata (pentru unii cu un final mai putin fericit) si iubire, tratata cu un umor savuros de Tudor Chirila, Paul Ipate, Andrei Serban, Bogdan Colteţ, Andrei Hutuleac, Radu Iacoban, Mircea Postelnicu, Ioana Barbu si Stefana Samfira,  in regia semnata de Iarina Damian.

In Biloxi Blues “am facut cunostinta” cu militari avand personalitati complet diferite, dornici de fi ascultati, respectati, de a fi iubiti, de a-si impune punctul de vedere, de a-si scrie memoriile,  de a lua vina asupra lor si de a se autopropune sefi. In toata piesa e vorba in mare despre responsabilitate si disciplina… in asta consta intregul proces de maturizare.

Actorii ne-au oferit in cele 2 ore si ceva multe momente savuroase de ras, iar scenele sunt presarate pe alocuri cu replici istete ce surprind umorul si in acelasi timp seriozitatea momentelor.

“In momentul in care ai inceput sa iti compromoti gandurile, esti un candidat la mediocritate”.
“Oamenii cred tot ceea ce citesc. Ceva magic se intampla in momentul in care este pus pe hartie. Responsabilitatea era cuvantul de ordine pe care trebuia sa-l urmaresc…!”
“Armata are logica ei. Eu o am pe-a mea.”

….ma intreb daca actorii care au jucat aseara in Biloxi Blues au facut armata. 🙂

La un moment dat s-a pus si intrebarea: Tu ce ai face daca ai mai avea de trait doar 7 zile?

Inainte sa adorm mi-am pus si eu aceeasi intrebare si m-am gandit ca vreau sa ajung din nou in America si sa vad New York-ul de sus, apoi sa merg in cel mai mare casino din Las Vegas, sa sar cu parasuta, sa ma plimb mult cu motorul, m-as plimba si cu balonul, sa bat pe cineva (cu zapada, dar nu sunt sigura), sa merg la cateva concerte (Coldplay, Phil Collons, Usher, Jay- Z, Sting, Robbie Wiliams, Mika, Maroon 5, Bruno Mars), sa vad Aurora Boreala, sa scriu o carte, sa invat sa dansez hip-hop si cred ca o sa vreau sa ma si marit (ocazie cu care o fac si pe mama fericita) si apoi sa ma plimb prin Thailanda, sa ma joc cu toate animalele…  toate astea m-ar face pe mine fericita.

Tu cum ti le-ai petrece? (te astept la comentarii)

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *