Cateva observatii dupa jurizarea de la Super Blog 2014
Am jurizat și-n primăvară Super Blog, a căzut păcatul pe mine și zilele trecute, la ediția a 7 a, de toamnă. M-am amuzat, m-am indignat, am obosit, am rămas uimită de cele mai multe ori. O să vedeți de ce…
Pe scurt: SuperBlog este o competiție de blogging ce face legatura între bloggeri (cei mici, nu A-listerii) și mediul de afaceri. Bloggerii participanți scriu articole pe temele propuse de sponsori, apoi aceştia le jurizează articolele, urmărind creativitatea, respectarea temei și a linkurilor (cuvintele-cheie și utilizarea acestora…) calitatea și relevanța textului, în mare.
Ce au de cîștigat sponsorii? Cunosc mai mulți bloggeri deschiși să colaboreze (acei bloggeri la început de drum, cu wordpress și blogspot), obțin linkuri, review-uri, creste și vizibilitatea site-ului, ajută la SEO, accelerează comunicarea 2.0… conținutul generat este cuantificabil și rămâne online (aici garanteaza organizatoarea Claudia Patrascu si apreciez munca ei si tuturor celor implicati).
Ce au de castigat bloggerilor inscrisi? – Premii, vouchere, experenta, prieteni noi, content nou, trafic.
Câteva concluzii după ce am citit 142 de articole înscrise și jurizate:
– Nu am înțeles de ce mulți neglijează pagina “Despre mine”. Este una din cele mai vizitate pagini de pe blog ce ar trebui să lămurească vizitatorii despre ce este vorba pe blogul tău, cine ești, cu ce te ocupi, de unde ești, vârsta, de când ai început blogul, ce te motivează să scrii, poate și ce spun alții despre tine;
– Fiind vorba de un concurs, aș studia puțin sponsorii înainte: ce probe au avut în alți ani, ce note au dat în trecut, pe ce pun accentul. Majoritatea însă cer originalitate, scris concis, corect gramatical și respectarea cerințelor, nimic exagerat si NU neaparat ce punctez eu aici!! Scopul e să se aducă și plus valoare brandului, cititorul să fie impulsionat și să cumpere produsul pe care-l recomanzi sau măcar să-l faci curios, să intre pe site.
– Mulți au uitat să se mai oprească din scris. Am citit articole kilometrice, fără un obiectiv clar stabilit înainte de a începe articolul.
Un blog de succes are în primul rând conținut lizibil și accesibil oricui. Textul de mici dimensiuni sau cu fonturi greoaie nu face altceva decât să vă reduca semnificativ numărul de vizitatori. Textul poate e bun, interesant, dar asezarea in pagina nu e corecta.
– Titlul lunii merge spreee: Televizorul, My Love, Je T’aime.
– Cineva avea un blog culinar chiar draguț. A fost ciudat să citesc – printre borcane de zacuscă și murături de toamnă – despre tv-uri.
– “Acest articol a fost scris în cadrul competiției Superblog 2014″ punctat înaintea articolului sau după – nu prea dă bine, părerea mea. E ca și cum ai zice: e un advertorial, ăsta și cele 10 de după, scriu pentru un concurs. Pe mine – ca tititor de bloguri – ma deranjeaza.
– Am apreciat bloggerii care au scris cu diacritice și au dat sursa pozelor folosite. Să nu uit – și cand se pune un link, păi să se și vadă.
– Mulți încă scriu cu greșeli de ortografie. Se întâmplă, scrii repede, nu știu… dar un prieten tot ai care te poate corecta, din cei 10 care-ți lasă comentarii…
Cel cu literele bolduite de mai jos a înțeles el ceva cu lizibilitatea, așezarea în pagină, dar nu, nu-i deloc bine. Pe mine m-a obosit.
Recomandări: luați în considerare sfaturile de mai sus și cititi tot ce puteți, tot ce prindeți – cărți, știri, bloguri, etichete, orice.
Eu mi-am spus parerea personala, fiind si blogger de 6-7 ani si nu are treaba sponsorul aici. Spre linistea voastra, NU voi mai juriza pe viitor (rasuflati linistiti), insa as vrea sa invatati ceva din sfaturile primite, nu sunt cu rea intentie. Imi doresc sa invatati din ele. Notele sunt bune pentru ca s-a incurajat creativitatea si deschiderea voastra (fiind un juriu mai mare), nu ce am punctat eu personal in articol… ca nu e completata pagina despre, ca nu sunt diactritice, ca nu se pune spatiu dupa cateva fraze kilometrice sau ca s-a exagerat cu boldul. Sper ca acum va este clar.
Invatati sa va asumati niste lucruri si scrieti bine pe viitor. Mult succes!
Buna ziua,
N-am inteles exact in ce sens ati citat articolul meu aici. Nu reiese clar daca este o critica la adresa silului folosit sau daca este (ceea ce nu cred vazand concluzia) o apreciere. Mesajul transmis de articolul dvs nu este clar si imi pare complet decalat fata de notele pe care le-ati dat. In ceea ce ma priveste nu-mi voi urma decat propriul stil. V-as ruga sa citati corect titlul articolulul scris ceea ce ati scris acolo este o tampenie.
Multumim pentru note si jurizare.
Am un singur lucru de punctat, una din regulile SuperBlog-ului este sa spunem la sfarsit ca articolul a fost scris pentru SuperBlog. Asadar nu suntem noi de vina! 🙂
Cat despre paginile Despre Mine, din punctul meu de vedere sunt irelevante pentru concursuri. 🙂
O seara frumoasa!
Bloggerii inscrisi in concurs sunt obligati ca undeva, fie la final, fie la inceput, sa mentioneze ca articolul participa la competitia SuperBlog.
Sper că nu am dezamagit în totalitate.
Multumesc frumos pentru apreciere,, blog chiar dragut” , dar am cateva precizari:
-blogul meu nu este doar culinar, mai scriu si despre altele, despre ceea ce-mi place, despre ceea ce simt
-este prima data cand particip la o competitie, desi am blogul de 2 ani
-mi-a facut o placere extraordinara sa scriu despre tv-ul alb-negru
-mi-a placut articolul, poate nu este cel mai bun, dar este scris cu suflet si fara greseli gramaticale sau ortografice( posibil sa mai lipseasca vreo virgula, dar nu in mod exagerat)
-cerinta sponsorului a fost ca articolele sa fie lungi, a cerut un anumit nr de caractere.
Nu stiu cum sa iau articolul acesta, dar nu este deloc magulitor la adresa mea.
Apăi, eu sincer nu înțeleg o chestie. Dacă se critică un blogger și nu i-a plăcut juriului, cum de a primit 95 de puncte?
Nu aș putea spune că sunt dezamăgită de nota mea. Nici măcar de notele celorlalți concurenți, că sunt destul de mari. Poate prea mari, unele. Și tocmai aici apare buba, Lavinia. Cum de notele sunt de calitate pentru articole slabe? Sau așa le numești tu, slabe, dar nu ai putut să dai note pe măsură?
Îmi place stilul tău, îmi place cum îți întreții blogul, dar de data asta comunicarea nu e așa eficientă din partea ta.
Bloggeri mici, mari, cum suntem, avem dreptul de a participa la o competiție, chiar și cu scopul de a ne dezvolta. Însă tu nu ai dreptul, în mijlocul competiției, să faci cu ou și cu oțet o sută și ceva de persoane participante. Puteai să-ți fi păstrat părerile pentru final, când nu mai aveai nicio legătură și nu mai puteai să influențezi pe nimeni. Nu joci fair.
Și nici nu ești la curent cu ceea ce trebuie noi să specificăm la începutul sau la finalul articolului, în legătură cu participarea. Nu înțeleg…credeai că toți ne-am apucat să scrie aceeași frază degeaba? E chestie de logică aici.
Te rog să nu iei comentariul meu ca pe un atac, ci…ca pe o părere personală, cum e și a ta.
Vezi că-n ultimul paragraf ai uitat cu desăvărșire de diacritice. Asta că tot ziceai că le-ai apreciat în texte.
Perfect de acord cu ceea ce ai spus!
P.S. Ai avut curaj. 😀
Am o curiozitate: de ce nu ai raspuns comnetariilor? Macar celor 9 comentarii de aici. Le-ai acceptat, bravo tie pentru asta, dar mi se pare ciudat ca ai atitudinea asta de politician: iti spui punctul de vedere si pleci, fara sa raspunzi nici macar unui comentariu.
De exemplu, afirmatia care poate fi cel mai usor combatuta este cea cu mentionarea competitiei SuperBlog: este o obligatie, prevazuta in ENUNTUL fiecarei probe.
Altfel, tot n-am inteles de ce ai dat note atat de mari pe niste articole atat de proaste. Parca ai fi un profesor care spune ca elevii sai nu invata nimic, dar care da numai 9 si 10. Pentru ca … pitong 🙂
Buna tuturor! Observatiile de mai sus le-ar fi facut oricine, la prima vedere, cu sau fara o experienta in blogging. Criteriile de jurizare sunt trecute pe site si s-a punctat respectarea sau nerespectarea briefului. Juriul a fost format din mai multi colegi.