Ce cauta mai exact managerii la angajati?
Facebookul a incetat sa mai fie o distractie si a devenit pentru unii job 24h din 24, 7 din 7
Chiar zilele trecute am share-uit pe contul meu personal de facebook un articol scris de Chinezu unde facea referire la un numar destul de mare de bloggeri care-si cauta job in aceasta perioada. (sunt aici, in jur de 20 de cereri). In mare parte, ei isi cauta job in PR, Social Media, Publicitate, doar o prietena a amintit de Marketing Online si nimeni altcineva de E-Commerce (curios, nu?).
Revenind la titlul cu intrebarea Ce cauta mai exact managerii? incerc sa-mi dau si eu cu parerea, fiind la un moment dat si eu in situatia celor de mai sus si am avut ceva timp sa meditez… Motiv pentru care am decis sa scriu un articol dedicat.
In primul rand multi angajati nu sunt motivati pentru a invata in continuare si a-si perfectiona prestatia, stand mult prea mult timp pe Facebook in timpul jobului. Mai apoi multi nu sunt capabili de a coopera cu colegii lor. In timpul liber prefera sa stea (din nou) pe Facebook, in loc sa interactioneze cu acestia si astfel din ce in ce mai multi manageri se plang de lipsa de aptitudini sociale la noii angajati.
Subliniez faptul ca multi tineri nu suporta critica (si aici e si vina Facebook-ului care i-a obisnuit cu like-uri si aprecieri de tot felul) si iau o atitudine defensiva ori de cate ori li se da un feedback al prestatiei. Reactioneaza la un raport al activitatii lor ca si cum ar fi vorba de un atac la persoana. Sa nu uitam totusi ca angajatii sunt cea mai importanta resursa a unei companii si putem spune ca sunt si “ambasadorii” care pot transmite cele mai credibile mesaje despre responsabilitatea aceasteia.
Sa ne reamintim cateva lucruri ce tin de un angajat… normal. Multe se aplica general valabil, nu doar in cadrul jobului. Nu e nimic nou, sunt doar trecute aici pentru a le constientiza.
– Primordial: e foarte important sa stii sa asculti si sa comunici!
– Sa stii sa te adaptezi cu usurinta in orice situatie si sa ai mereu la indemana raspunsuri creative in caz de obstacole sau crize. Atitudinea pozitiva face mereu diferenta!
– E important sa stii sa anticipezi lucrurile… Nu te panica si nu transmite disperare “Aoleu, ce ma fac?!” O sa ai de suferit, cum oamenii disperati de obicei au.
– Sa ai potential de lider si sa stii sa detii controlul! Nu trebuie sa fii mereu tinut de mana si e indicat sa ai incredere in tine, atunci cand iei o decizie importanta.
– Sa ai o mare dorinta de a progresa in cariera. Implica-te, nu sta cu bratele incrucisate si cu capul bagat intre umeri! Motivatia de a duce o sarcina pana la capat e foarte importanta!
– Nu veni cu o problema intampinata, urmand sa ceri direct ajutorul. Indicat e sa vii si cu propuneri, solutii, recomandari…
– Sa te mandresti cu reusitele tale, da, de ce nu… Atentie: nu te da mare cu ceva ce nu-ti apartine, o propunere/ reusita care nu-i a ta.
– Invata sa-ti ceri scuze. Scuza e cea in care iti accepti raspunderea!
– Sa fii deschis si sa ai capacitatea de a media neintelegerile cu anumiti colegi. Sa nu uitam de solidaritate.
– si de onestitate.
– Sa ai acea dorinta de a aduce un plus de valoare in firma, de a aduce o contributie si sa-ti pui o amprenta de care sa te mandresti!
– Sa fii modest si sincer. Sincer cu tine si apoi cu cei din jur.
– Sa recunosti cand nu stii, dar vrei sa inveti. Imperfectiunile sunt chestii reale si oamenii reactioneaza la ce e real.
– Vorbeste si scrie bine romaneste!
– Unde e cazul, la nevoie, sa stii sa-ti inlocuiesti oricand un coleg de birou.
– Ce se intampla in firma, ramane in firma! Mai usor cu barfa!
– Sa stai bine la capitolele: Time Management, ordine si disciplina. Atentie: nu confunda entuziasmul cu prioritatea!
– Respecta pentru a fi respectat!
– Expresia cu “am o problema” e toxica rau de tot. Schimba textul.
Mai adaug ca a livra rezultate la job nu implica automat a munci pana sa te epuizezi fizic si psihic, sa stai ore intregi peste program, uneori chiar pana dimineata, sa accepti orice sarcina care ti se da, sa-ti lingusesti excesiv seful… Sa nu uitam totusi ca nimeni nu ia decizii stralucite atunci cand este obosit. Cei obsedati de munca nu sunt eroi. Eroul a plecat deja spre casa deoarece a gasit o solutie mai rapida de a rezolva intreaga situatie. Este important sa acorzi atentie compatibilitatii dintre sarcinile tale si punctele tale forte, pentru a face ceea ce stii cel mai bine si sa-ti stabilesti cat mai bine prioritatile.
Vestea buna e ca oricat de slaba ar fi o aptitudine, ea poate fi imbunatatita! 🙂 Traim intr-o lume in care proiectele de viitor depind din ce in ce mai mult de autocontrol si de arta comunicarii.
Fii destul de bun “si acasa”! Odihneste-te suficient incat sa nu-ti distrugi atitudinea, creativitatea, moralul, nervii! Cei dragi mai au nevoie de tine…
Ne mai intindem putin dar apoi trecem la treaba, da? Incepem saptamana cu bine si multa bafta celor care-si cauta job perioada asta si spor in toate celor de la birou. Apreciati-va (mai mult) locul de munca si colegii si pe toata lumea!
ps: Fiecare mic gest face diferenta.