Concluzii finale Internship vara 2012

sau Mentorship – asa cum mi-a placut mie sa-i zic.

Cu echipa magazinului online GamesLine.ro am colaborat pe tot parcursul Internshipului din aceasta vara (iulie- august). Magazinul online a fost ales de Liviu Taloi si vrand, nevrand… mi-au placut si mie jocurile pe calculator. In caz ca ati uitat sau nu mi-ati citit articolul cu pricina, va reamintesc ca in aceasta vara am decis sa ma inscriu in cadrul unui Internship si sa invat (sau sa aprofundez) un domeniu drag mie, de care sunt si pasionata (de prin 2009) – comertul electronic.
Indrumator mi-a fost Liviu Taloi, consultant E-Commerce.

Se spune ca un bun om de PR stie sa comunice pe orice domeniu, asadar jocurile pe calculator au fost pentru mine o mare provocare… (si asta pe langa domeniile: jucarii educative, asigurari, flori si multe alte, unde mi-am pus si eu amprenta in trecut).

Primul task primit a fost analiza site-ului GamesLine, tinand cont de criteriile de jurizare GPeC. Liviu Taloi mi-a dat mai apoi si un feed-back:  “ai analizat poate chiar mai bine decat un membru din juriu, cu exemple, cu tot! Bravo!” Un inceput bun, as zice!

Asa a inceput consultanta pe marketing online:

Evident ca i-am raspuns ca nu este normal ca o pagina de Facebook sa vorbeasca despre activitatea companiei/ institutiei la persoana I singular. Credeam ca sunt niste lucruri evidente… Din mail: Indicat e sa comunici sub forma “Noi consideram ca…”; “Echipa Gamesline va anunta ca incepand de maine…”; “Astazi ii uram La Multi ani” colegei noastre Monica…”Va dorim o saptamana minunata!”

Continutul generat de o pagina de brand trebuie si sa sa inspire cat mai mai mult la conversatie, insa sa fie cat mai simplu si mai concis. Degeaba ai prieteni multi daca nu “profiti” intelectual de ei. De asemenea, i-am reamintit de facebrands.ro. Mereu mi-a fost drag si extrem de util acest site! Am stat mereu cu ochii pe ce face concurenta, pe aplicatiile noi aparute si mi-am putut nota pe parcurs si cateva exemple de “asa da” se comunica pe o pagina.

Am mai lucrat putin cu Edi Tecsan (manager-ul magazinului online) si la comunicarea interna si externa. Era nevoie! Partea mea preferata a fost lucrul cu tipa de la marketing si PR. Am imbunatatit (impreuna) mult stilul newsletter-ul, am imbunatatit si comunicatul de presa, mesajul de confirmare si pagina de thankyou (un bun exemplu e asos.com) si, evident, modul de interactiune cu fanii/ clientii.

Sa nu uitam de planul editorial pentru pagina de Facebook:

PR-ul inseamna idei de tot felul, inseamna sacrificii, strategii corecte si eficiente, inseamna coordonare, echipa si incredere in cei din jurul. 

Am constientizat cat de important e omul de marketing in firma si cat de mult conteaza sa aiba experienta, sa-i placa domeniul de activitate, sa vina cu initiative zi de zi si sa fie dornic sa invete si sa se perfectioneze. Monica de la marketing e o tipa constiincioasa, si-a luat mereu notite in aceasta perioada si am avut o comunicare foarte buna in tot acest timp.

La un moment dat chiar eram un pic geloasa… mi-ar fi placut sa am si eu o persoana alaturi la un moment dat sa ma invete de bine si sa ma faca sa constientizez unele lucruri… Intre timp, le-am invatat singura. Dar mi-ar fi placut si mi-ar fi prins bine. Recomand tuturor sa-si faca Analiza SWOT personala.

S-a desfasurat intre timp si o campanie cu bloggerii, prin blogalinitiative. Am avut si aici putin de lucru si am fost etrem de uimita sa aflu ca nu exista un plan bine stabilit. Cand ai o campanie de acest gen, trebuie sa-ti anunti si tu fanii (prin blog, pagina facebook, chiar si intr-un newsletter si altele), sa monitorizezi tot ce apare despre brand, sa intri in vorba cu participantii, sa le multumesti, sa stii de existenta lui Google Alerts (ca sa nu mai zic de zelist.ro/monitor, UberVu sau MediaIq). Orice om de PR si marketing ar trebui sa le cunoasca si sa le foloseasca. Evident, tii cont si de bugetul firmei.

E un MUST sa stii sa monitorizezi o campaniei, sa tii totul sub control si sa butonezi Google Analytics. Si eu am incercat sa invat din erori pentru a le evita pe viitor. Nimanui nu-i iese bine de prima data, dar repetitia e mama invataturii. Cliseic, dar adevarat.

Evident, nu o sa va zic chiar pas cu pas, in ce a constat consultanta. Am “predat” echipei multe informatii pretioase si destule metode de promovare, putin SEO si ceva AdWords (aici mai am si eu de invatat!!) Cat m-am priceput si eu!

Sa va fie de ajutor si sa fiti eficienti!

Relatia mea cu Liviu Taloi a fost una continua de invatare, de dialog si de provocare. Multumesc.

Felicitari si intregii echipe GamesLine pentru sarguinta, constiinciozitate si-mi pare rau daca am fost uneori prea perfectionista si radicata in decizii. Defect profesional. 🙂

 

Cresterea traficului datorita actiunilor SEO, comparatie 10 zile (iunie vs septembrie). GamesLine prin silkweb.

Evolutia “jocuri pc” keyword, din punct de vedere SEO

Vezi Studiul de caz prezentat la Scoala De Vara GPeC – Gala Premiilor eCommerce de Liviu Taloi pentru clientul nostru drag GamesLine.

Alte articole scrise de mine despre Scoala de Vara Gpec 2012: 

E-Commerce-ul a fost dragoste la prima vedere
Invat E-Commerce si La Scoala De Vara GPEC 2012
Event Ambassador la Scoala de Vara Gpec 2012
Iau notite de e-commerce la Scoala de Vara Gpec
Analiza, optimizare si SEO in E-commerce

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *