Concursuri pe facebook, tinand cont si de termeni si conditii

Idei de concursuri pe facebook tot avem, insa multe dintre ele nu oglindesc intotdeauna o perceptie corecta a publicului tinta, vizavi de brandul reprezentat. In plus, multi practicieni de social media nu tin cont de acei termeni si conditii unde nerespectarea lor poate duce chiar la inchiderea paginii de facebook de care raspund. De aici si dorinta de pune totusi accent pe acesti termeni… si pe ideea concursurilor organizate pe facebook, in general. Nu am mare experienta in initierea lor, nu fac asta toata ziua, insa citesc si ma interesez in permanenta de ce schimbari mai apar pe facebook, cu ce idei crete au unii si recunosc ca am salvat cateva… cuprinzand traditionalul prt sc.

Si amintesc de:

– Like Gate este interzis! Facebook-ul poate afla asta cand cineva te raporteaza pentru ca incalci aceasta regula. Concurenta ta ti-ar putea pune bete-n roate, insa chiar si concursomanii care erau gata-gata de castigarea marelui premiu pus la bataie in urma concursului initiat.

– Nu e deloc indicat sa folosim functionalitatile specifice Facebook – like, share, comment, tag – ca mecanisme de evaluare a participantilor ori de inscriere in concurs. Recomand insa folosirea de text si sageti spre butonul de like.

– Trebuie specificat, fara exceptie, ca respectivul concurs este organizat de o companie si nu de Facebook (eventual noteaza in subsolul concursului, in regulament).

– Nu organiza concursul pe wall-ul paginii; trebuie sa folosesti o pagina (tab) distincta. Spre surprinderea mea, inca mai vad concursuri de genul asta. Nu stiu sa-ti spun daca Facebook trimite inainte o avertizare sau pur si simplu iti sterge pagina fara alte discutii. Eu nu m-am riscat, aratand mereu spre  facebook.com/page_guidelines.phpfacebook.com/legal/terms.

Deci nu asa:

pensiuni
lapensiuni

 – Nu trebuie sa anuntam castigatorii prin intermediul facebook-ului (cum ar fi prin mesaje pe facebook, chat sau mesaje pe profiluri sau pagini),  ci strict prin site-ul organizatorului.

– Trebuie sa avem politica de confidentialitate in cadrul concursului + termeni si conditii – toate astea ajuta la credibilitate.

De ce trebuie sa tii cont cand te gandesti sa initiezi un concurs pe pagina de facebook? Este fundamental sa stii ce rezultate vrei sa ai in urma concursului organizat. Din experienta, clientii de care m-am ocupat mi-au spus clar si raspicat: doresc sa creasca numarul de fani ai paginii, urmand sa conditionam participantii de a da Like pe pagina. Dupa mine, concursul de acest gen nu mi-e deloc simpatic si ma pregatesc strategic pentru discutiile cu concursomanii din timpul si dupa finalizarea concursului care nu-mi sunt deloc pe plac.

Conditia cu Like la pagina contravine regulamentului impus de Facebook…  am amintit si mai sus. Insa, ceea ce e mai important e ca ok, iti vin oamenii pe pagina, participa, comenteaza, isi aduc si sustinatori, lupta sa castige, insa majoritatea vor pleca la fel de repede cum au si venit. De ce? Acestia nu sunt direct interesati de produsele sau serviciile prezentate de compania organizatoare, ci strict de premiul pus la bataie. Altfel spus, nu sunt interesati si nu fac parte din publicul tau tinta.

Te-as sfatui sa mentii legatura cu fanii paginii zilnic si eventual sa dai un Boots Post; sa vorbesti si despre beneficiile produselor tale, nu doar despre participarea la concurs, incearca sa obtii feedback in permanenta despre produsele/ serviciile tale; incurajeaza-ti fanii sa distribuie concursul si pe wall-ul lor, interactioneaza cu mult bun simt si raspunde tuturor intrebarilor in timp util. Anuna castigatorii, vorbeste despre alegerea facuta, criteriile alese si multumeste tuturor pentru participare. Daca nu sunt multi participanti, le-ai putea oferi un voucher de reducere, ca si premiu de consolare sau multe alte beneficii.

Mai amintesc si ca concursurile pot fi folosite si pentru lansari de produse. Incurajeaza-ti fanii sa ghiceasca culoarea, gustul, mirosul, forma noului produs. Teasing-ul va duce la mai mult interes din partea fanilor, urmand un volum mare de vanzari.

Exemplu campania REDD’ S, de anul trecut cu Raspandeste-ti curiozitatea.

575146_475594555787632_301260296_n 6228_451832814860558_2102791972_n

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propune castigatorul sa se fotografieze cu produsul castigat, realizeaza un interviu cu el, un video chiar, publica pozele cand ii inmanezi premiul si ofera siguranta si credibilitate tuturor celor care au participat si vor mai participa la concursurile tale. Tine ritmul luna de luna. Doar nu credeai ca scapi asa usor, doar cu un concurs.

…si daca tot am gasit ocazia, amintesc si de aplicatia facuta de Ciprian, cea cu ochelarii de soare. Nu, ne e concurs. E doar o idee buna de a pierde timpul cu folos pe Facebook.

One Response to “Concursuri pe facebook, tinand cont si de termeni si conditii”
  1. Cristina says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *