Cum e cu mutatul de la apartament la casa
Cel mai frumos lucru facut in aceasta vara a fost ca m-am mutat intr-o casa care-mi ofera liniste si o stare de bine, fiind si cu mult mai aproape de birou. Am renuntat ce-i drept la un roadtrip prin Europa..
Cred ca nu a scapat nimeni de agitatia mutatului intr-o casa noua. Fie ca ai plecat de la casa ta, fie ca ai decis sa te muti pur si simplu intr-o alta chirie, cum a fost in cazul meu. Am 14 ani de cand ma tot mut dintr-o locuinta in alta – in clasa a IX-a ma mutam cu 8 fete intr-o camera din internatul liceul din Piatra Neamt, apoi intr-un apartament nou in clasa a XII-a, a urmat facultatea in Iasi – alt an, alt camin (C15, C5, C2), masterul prin Tudor, un an in garsoniera din Alexandru, doua chirii in Bucuresti… o nebunie, an de an sa-mi strang strang lucrurile, fiecare avand cate o amintire, o poveste…
Mutatul poate fi un sport extrem!
Acum o luna m-am mutat din nou, de data asta la casa, intr-o zona faina din Bucuresti si vin cu cateva sfaturi de ce ar trebui sa tii cont in cazul in care ai de gand sa te muti.
1. Fii bucuros ca te muti. Fiecare casa iti ofera o noua perspectiva, o noua etapa a vietii, noi invataminte, fresh air. Nu stramba din nas si lasa grija impachetatului mai pe la urma.
2. Sa ai bani suficienti, cat doua – trei chirii in avans. Poate ca trebuie sa dai cu var, sa-ti cumperi mobila noua, masina de spalat, diverse prin casa… trebuie sa ai un backup de bani, pe langa plata unei chirii (1+1 la inceput).
3. Nu te decide cu o luna inainte sa-ti schimbi locuinta. Ia-ti timp si anunta-ti colegii de apartament sa-si caute intre timp inlocuitor. Eu am anuntat colegele cu o luna si jumatate inainte de a ma muta si m-am trezit pe 12 a lunii (cand pe 15 trebuia sa fie ultima zi) ca nu mi-am gasit inca o casa. Intre timp venise si colega noua cu bagaje, cu tot, care astepta sa ma mut.
4. Atunci cand ai gasit unde sa te muti… analizeaza bine casa daca ai de dat cu lavabila, de facut curatenie generala si cate zile ti-ar lua astea. Bagajele ar trebui sa ramana in locuinta veche, pentru a nu te incurca.
5. Cauta din timp resurse – cutii, saci rezistenti si utili mutatului, o masina incapatoare, prieteni saritori care sa nu se razgandeasca cu 5 minute inainte de a ajunge la usa si un lift ce nu te lasa sa-ti cari lucrurile de la etajul 10, 4…
6. Nu lasa totul pe ultima suta de metri. Mi-am inceput de multe ori stransul lucrurilor si pierdeam 2-3 ore numai pe rasfoit albume cu poze din tinerete, agende cu citate, amintiri. E deci un moment bun sa mai arunci din ele. Merg pe ideea ca daca nu mi-au fost de folos 6 luni, un an, inseamna ca nici nu o sa mai am nevoie de ele in urmatoarea perioada. Gandeste-te ce ai nevoie in noua casa, scapa de lucrurile inutile, arunca-le sau doneaza-le, cu siguranta sunt alte persoane care chiar au nevoie de ele.
7. Etichetele la bagaje ajuta mult atunci cand iti muti bagajele. Stii ce lucruri sunt mai fragile si le pui mai la suprafata (exemplu vesela). Risti sa ramai fara anumite lucruri de valoare. Actele importante (buletin, certificate de nastere, facturi, pasapoarte) pastreaza-le intr-un dosar pe care sa-l tii la tine. Nu poti risca sa-l pierzi…
8. De asemenea, ai grija ca intr-una din cutii sa-ti pui lucrurile de care ai nevoie imediata. De la mancare pentru acea zi, periuta de dinti, gel de dus, hartie igienica… pana la toate produsele de curatat. Anul asta mi-am cumparat toate din timp. Cum am ajuns cu bagajele acasa am inceput sa fac curatenie si apoi sa desfac din bagaje, stiind fiecare de unde sa le iau si unde sa le pun. Crede-ma, dupa ce-ti muti toate lucrurile nu mai a chef sa te plimbi prin hipermarketuri dupa tot felul de solutii de sters praful si geamurile si parchete… chiar nu!
9. Spala-ti lucrurile din timp si nu lasa pe ultima zi partea cu uscatul. Eu mi-am pus in ziua mutatului 4 masini la spalat si mi-am mutat hainele umede, ajungand la noua casa, neavand suport de uscat haine si nici loc unde sa le intind… numai grija lor nu aveam, insa necesitau totusi atentie.
10. Cumpara-ti din timp cele necesare pentru noua locuinta: perdele, draperii, covoare, vase, prelungitoare, linguri, farfurii etc. Apeleaza la un magazin cu de toate, mai ales daca nu ai timpul necesar si nici chef sa umbli prin magazine, dupa o zi grea la serviciu. Eu mi-am luat o zi libera si tot ma plangeam ca timpul e limitat. Am mers la IKEA cu proprietarul, ne-am mai luat diverse si pana ne-am mutat, ele erau deja montate. (Saptamana asta asteptam noul catalog cu noutatile.)
11. Verifica toate locurile din casa, verifica prin toate sertarele in care ar mai putea fi lucruri, ca sa nu uiti ceva… si colegii ce vin dupa tine sa aiba impresia ca sunt deja a lor, punand stapanire pe ele. Si nu-ti lasa lucrurile la intamplare, pe strada sau pe holul blocului, nesupravegheate, ca s-ar putea sa ramai fara ele.
12. Nu lasa haos dupa tine. Ia-ti timp de curatenie in locuinta veche si de baut o bere cu fostii colegi. Lasa la urma cheia si un loc de buna ziua.
13. Anunta cunoscutii ca te-ai mutat! Eu am avut noroc ca nu-mi vin nu stiu ce facturi la vechea casa, insa am de recuperat acum cateva lucruri… venite prin curier.
Pe scurt: e un moment bun de a mai arunca din lucrurile vechi (de a lasa in urma amintiri) si de pastra cele de valoare si de care ai cu adevarat nevoie si nu pot fi cumparate. In cazul meu e perna de la bunica, primita zestre la 14 ani. 😀
ps: nu, nu o sa dau petrecere de casa noua sau de ziua mea, insa cu un aspirator nou si mic de pe la Samsung imi puteti bate la usa, cu un tv pentru bucatarie, un Xbox, din astea. De flori si vin se ocupa Ciprian, cu care m-am si mutat. De prajituri eu, mai nou.
Bune sfaturile, foarte bune. Si eu m-am mutat de cateva ori si nu a fost usor. Bine primele au fost cu mai putine lucruri, pe masura ce trece timpul parca se aduna din ce in ce mai multe si din ce in ce mai inutile.
Si eu m-am mutat de curand la casa. E cu totul altceva fata de apartament. Problema este ca facem mult mai mult pana la birou acum, dar e normal sa fie si bune si rele…
Si bune si rele, da. Dar la casa este altceva 😛
Articolul acesta a venit tocmai bine cu sugestiile si sfaturile despre cum sa procedezi pentru a reduce stresul mutatului. Mi-a fost teama cand ne-am mutat la casa ca o sa se piarda lucruri, asa cum se mai intampla. Inca mai am de impachetat si sper ca nu am uitat nimic. Pentru ca sunt fana a listelor am facut una chiar cu elementele care apar in articol si bifez ce am impachetat deja si ce nu.
De curand ne-am mutat si noi la casa. Si este cat se poate de adevarat ca pentru a nu se creea haos este bine sa fii cat mai organizat. Noi am cumparat din timp cutii de carton si am impachetat mai intai lucrurile fragile. Este bine ca ati creat o astfel de lista, vine in ajutor foarte bine.