Despre implinire si protejarea fertilitatii

Zilele trecute mi-am facut testul de fertilitate la clinica Gynera.  Nu, nu-mi doresc acum copii (cineva isi poate sterge rapid sudoarea de pe frunte), dar se pare ca voi afla curand – in urma rezultatelor de sange –  daca sunt sau nu fertila, in ce perioada a fertilitatii ma aflu si practic cat timp mai am la dispozitie pentru a da viata unui copil.

Practic fix ceea ce ma interesa pentru moment. Auzisem la clinica ca numarul femeilor tinere cu imbatranire prematura a ovarelor sau menopauza precoce a crescut ingrijorator in ultimii ani. Au fost date ca exemple femei care au intrat la menopauza la doar 22-25 ani si in ciuda investigatiilor, (in 15% din cazuri) cauza infertilitatii nu a putut fi identificata.

fertility_friday-300x111

De ce nu as afla din timp mai multe despre fertilizare… in conditiile in care am trecut de 2 ani de la momentul de fertilitate maxima (25 de ani) si practic am intrat acum in acea curba descendenta.  Suna ciudat, stiu. Am ajuns la clinica in urma campaniei Fertility Friday care isi propune sa informeze populatia tanara, sa o educe si sa o indrume sa isi testeze la timp fertilitatea.

Impart cu voi cateva aspecte importante din perioada fertilitatii la femei si daca ne-am gandi la ceasul biologic al femeii, acesta nu-i permite totusi sa amane la nesfarsit momentul conceptiei.

  • fertilitatea maxima la femei este atinsa la aproximativ 25 ani… dupa cum spuneam si mai sus
  • fertilitatea scade lent intre 25 si 35 ani si într-un ritm mult mai alert dupa 35 ani
  • tranzitia catre menopauza incepe dupa 37 ani si asta inseamna, și fertilitate foarte redusa, si cresterea riscului de avort si anomalii fetale
  • peste 10 % din femei intra la menopauza inainte de 45 ani
  • majoritatea Fertilizarilor in Vitro la femei peste 43 ani sunt cu ovule de la donatoare
  • varsta medie a femeilor care apeleaza la fertilizarea in vitro (FIV) este de 36 ani.
  • fumatul la barbati creste fragmentarea ADN-ului in spermatozoizi
  • obezitatea creste riscul de infertilitate, avort, complicatii in sarcina si  creste necesarul de medicamente
  • infectiile cu transmitere sexuala, majoritatea asimptomatice, afecteaza fertilitatea la ambele sexe
  • chiuretajele uterine pot lasa sechele asimptomatice care afecteaza fertilitatea ulterioara 

De aceea recomand sa testati fertilitatea la timp. In fiecare vineri, la Gynera, are loc o campanie dedicata atat femeilor cat si barbatilor care nu au probleme cunoscute de fertilitate, dar vor sa-si testeze potentialul fertil si sa ia masuri preventive adecvate.

Femei: Cost Clinica Gynera: 340 RON/ Reducere 50 %  vinerea = 170 RON Pachetul

Cred ca e minunat sa ajungi sa cresti impreuna cu ai tai copii, sa te bucuri cat esti tanara de ei, insa eu prefer sa le ofer inainte de toate conditii decente de trai si pana la urma… toate-s la timpul lor.

007a7369dc51919254fba376febb8744

No Responses to “Despre implinire si protejarea fertilitatii”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *