Dupa concediul mare din Oludeniz, Patara, Kas
Nu, nici urma de depresie post concediu. Ma simt inca bine dupa o saptamana de cand m-am intors acasa. Stiu ca au mai fost vacante mai scurte sau city break-uri, dar aici vorbim totusi de concediul mare, care finally a fost mare, cam 12 zile – doua saptamani departe de taskuri si de agitatia din Bucuresti.
Turcia fost din nou destinatia noastra de vacanta din 2014, doar ca nu am mai ajuns in Kusadasi, ci prin Oludeniz – Patara – Kas. Ne-am dorit o vacanta in care sa ne relaxam, sa stam cu burta-n sus la soare, nu sa fugim cu harta in mana de colo colo ca-n Barcelona sau Belgrade. Am facut un Top 5 plaje Turcia si poate aveti ocazia la anul sa le vedeti pentru ca sunt #devazut, #descaldat.
1. Plaja din Patara a fost o surpriza pentru mine. E un loc perfect pentru intimitate si relaxare si fiind mai putin marketat, s-a vazut diferenta. M-as intoarce oricand.
Patara este o regiune mirifica a Turciei si o sa-mi cam dati dreptate daca ajungeti prin zona. Are o intindere fina de nisip, de peste 12 kilometri lungime (am citit undeva si de 22 km) si cu o latime de 2-300 m, deci fara stres daca ai sau nu loc de sezlong sau ca stai la un metru distanta de cei veniti la plaja. Patara este o zona protejata, fiind inclusa intr-un parc national (e cu taxa). Din Oludeniz se poate ajunge foarte usor, cu masina (sau autobuzul) cam o ora si ceva.
2. Plaja Kaputas e intre Oludeniz si cum mergi spre Kas (la 4 ore distata de Antalya). Am tot coborat cam 200 de trepte pana la ea, insa apa albastra din larg pe mine m-a hipnotizat. Spre mal apa e turcoaz si foarte limpede, se observa din poze. Am facut putina snorkeleala si am vazut si cativa pesti micuti si o scara imensa, ruginita, de la un vapor – asa sa merita sa aveti la voi echipament.
Mi-a placut ca existau cabine pentru a ne schimba si saltele foarte moi pentru a sta la plaja, deci nu sezlong. Sincer ma simteam ca intr-un pat. Era bine. Cu toate astea, aici m-am balacit cel mai mult.
3. Plaja Laguna din Oludeniz – Daca te-ai saturat de plaje cu nisip fin si auriu, poti incerca ceva spectaculos. Aici am avut nevoie de papucii de plaja.
In coada Belcekiz-ului gasesti Laguna Albastra (Kumburnu), cu pietricele si apa foarte linistita, unde am putut face si putin snorkeling si sa privesc cu jind spre pasionatii sportului cu parapanta. Ciprian s-a dat si cu caiacul, eu am citit, pana si cei mici care stateau acolo la plaja erau linistiti. Toti eram pe chill mode. Laguna face parte dintr-un parc national protejat, iar la intrare se plateste o taxa. Apa a fost aici putin mai rece.
De ce este o destinatie de top in Turcia?
Pe langa peisajele faine de aici, Oludeniz este recomandat si ca cel mai bun loc unde poti face parasailing. Cei care sunt cu senzatiile tari pot practica in zona diverse sporturi faine: paragliding, scuba diving, sailing, trekking si altele. Bani sa aveti. Oludeniz face parte dintr-una dintre cele mai bune rute mediteraneene pentru navigatie. Aici gasiti mult englezi cu pofta de viata, de ras zgomotos… varste diverse, dar mai spre 40-50-60. Multi dintre ei erau si gay.
Turistii au ocazia sa inchirieze si o barca pentru a face o croaziera de 4 ore, pe mare. Noi am inchiriat una de 4 locuri – il vedeti pe capitanu’ Ciprian in poza de jos.
4. La Butterfly Beach se poate ajunge doar cu o barca inchiriata, fiind un loc mai izolat si mai salbatic, fiind intre stanci inalte. Am citit ca s-ar gasi rare specii de fluturi (Jersey Tiger) care traiesc numai aici. Eu sincer nu am stat sa ma uit dupa fluturi, dar probabil se plimbau pe acolo. Exista boat trip-uri zilnice cu plecare din Oludeniz catre aceasta plaja sau va inchiriati barca voastra pentru 4 ore. Merita sa-i faceti o vizita.
5. Plaja Sarigerme nu m-a dat pe spate in comparatie cu cele de mai sus, dar poate si vantul a avut ceva de zis.
Sarigerme e intr-un sat mic, am mers destul de mult pana la plaja, ne-am invartit destul de mult pe acolo ca nu stiam unde sa ne asezam (iar plaja era goala), nisipul negru ne frigeau talpile. Este prea salbatica/ pustie pentru gusturile mele, de asta e si pe locul 5.
Oricum, am avut noroc si de Dan si de Adriana de la Agentia Patriot. Ne-au oferit inainte sa plecam cele mai bune Tips&Tricks despre toate locurile, ne-am facut si planul bine de acasa, ne-am incadrat cu toate, ba chiar ne-a ramas si 10 lire, in plus. Daca vreti oferte bune pentru concediul din 2015… ii puteti deranja cu o intrebare si sa mergeti pe mana lor.
Ce mi-a placut:
- Luna septembrie e perfecta pentru vacantele in Turcia si intamplator mi-am petrecut aici si ziua de nastere.
- A fost bine ca ne-am facut planurile din timp (ningea afara cand s-au facut rezervarile) si am apucat sa vizitam tot ce ne-am propus. Ex. Troia din Canakkale, amfiteatrul roman din Patara, satul parasit din Kayakoy – Fethiye, centrul vechi din Kas sau altele.
- Flexibilitate! Un mare avantaj a fost ca am ales sa mergem cu masina si nu cu avionul.
- Daca acum 3 ani ma sufocam cand incercam sa fac snorkeleling, acum am depasit frica si chiar mi-a placut mult. Mai vreau!
- Am avut wifi peste tot unde ne-am cazat si am profitat sa mai stau pe interneti.
- Am avut ebook-ul la mine.
Ce nu mi-a placut:
- Orange F-ing sucks in Turcia. Am avut o optiune cu 50 minute nationale, valabile 5 zile, cu 10 euro – consumate de ziua mea, clar. Alta varianta nu am avut. De net nici nu mai vorbesc. O sa scriu un articol dedicat despre asta.
- Nu am apucat sa fac parapanta sau paragliding sau ceva… pentru sufletul meu. Bad timing.
- Mi-ar fi placut sa fi avut un aparat foto mai profi. Toate pozele sunt facute cu iPhone-ul din dotare.
Ce mi-a placut cel mai mult: