eCommerce in Romania in 2014 – ebook

în sfârșit e weekend și am apucat să termin și eu de citit e-bookulEcommerce în România2014“. Nu ca ar fi fost stufos, dar am vrut să-l rasfoiesc odihnită și atentă. Au răspuns reprezentanți de la MarketOnline, Pint, Floria, Libris, ZorileStore, apoi de la 2Parale, eMag, evoMag, Sensodays, Okazii, Fyb, F64, MyCloset, MiniPrix, Elefant, Fashiondays si Okian. Total de la 17 magazine online, 17 interviuri. (Daca ma uit bine am colaborat cu 5 dintre ele si in prezent cu MarketOnline + alte doua magazine si ceva afiliere).

Pentru cine lucrează în ecommerce sau cine e pasionat și curios de cum se mișcă lucrurile în această direcție sau chiar să-și deschidă curând un magazin online … recomand să citească eBookul în întregime – e cel realizat la inițiativa lui Costin Cocioaba & Alex Negrea. Atenție însă: nu e un ebook cu foarte multe sfaturi sau pași de urmărit, pentru începători. Se vorbeste despre cum a crescut in 2014 încrederea în plățile online, de cum se comandă tot mai mult de pe tabletă sau mobil, de maturizarea Social Media și cât de mult a ajutat evenimentul Black Friday încurajarea consumului și a cumpărăturilor online. Eu nu am învățat nimic nou din acest ebook –  fiecare se laudă, se scuză, visează și totul cu ambiție și dedicare.

Pentru a avea un magazin online e important să-ți stabilesti din timp niste obiective ușor de implementat și măsurat. De cele mai multe ori acest lucru înseamnă elaborarea unui plan mixt de dezvoltare – pornind de la logistică, programare, documentare și terminând cu partea de vânzări sau marketing.

Cand am început să lucrez la Edukid.ro în feb. 2010 eram doar doi oameni în echipă, piata era în schimbare, nu se făceau așa multe comenzi online, ne luptam mai mult pentru increderea utilizatorilor de a comanada online, însă acum viteza specifică mediului online îi face pe clienți să aibă așteptări mari de la magazinele online și de aceea ștacheta trebuie ridicată constant și cât mai sus. Acum ți-as recomanda să lucrezi cu firme din piață, specialiști pe nișa lor, indiferent că aceasta este SEO – PPC – Social media – Creație/Identitate/Branding sau Afiliere.

Eu am trecut aici răspunsurile celor 17 reprezentanți, la întrebarea: Care sunt top 3 sfaturi pe care le-ați putea oferi unui tânăr antreprenor care urmează să lanseze un magazin online?

Bogdan Axinia, VP PLATFORMS, MARKETING DIRECTOR, eMag
Focus pe client, curaj să facă lucrurile diferit și să gândească în perspectivă.

Tudor Benga, CEO Okian
1.Construiește-ți un plan care să țină cont și de lucrurile care nu se văd în primă fază: soft de gestiune, spațiu de depozitare, asigurare marfă, risc de stoc neperformant, procesări de comenzi, retururi, integrarea cu sistemele de transport, operatori de plăți, soluții de newslettering. Sau începe cu e-fullfilment.
2. Calculează un minim de 10% din cifra de afaceri pentru bugetul de marketing.
3. Caută o nișă cât mai neocupată, însă asigură-te că există suficientă piață acolo.

Stefan Chitu, ECOMMERCE MANAGER, Floria.ro
Să muncească intens și să nu facă compromisuri când vine vorba de investiții.

Ana Maria Ilie, ECOMMERCE MANAGER, F64.ro
1. Să pornească de la o nișă de exploatat ce o cunoaște foarte bine.
2. Să dezvolte un plan de creștere a afacerii după ce a acoperit nișa respectivă și a devenit unul dintre cei mai importanți jucători.
3. Să gândească internațional din ziua 1.

Camelia Ganga, MARKETING MANAGER, FashionDays.ro
1. Să înceapă cu cercetarea pieței ca să identifice și să înțeleagă nevoile publicul țintă căruia i se adresează.
2. Odată atinsă masă critică de cumpărători, poziționarea brandului în piață devine esențială. Prin identificarea unor trăsături distinctive, avantaje competitive și diferentiatori față de celelalte mărci concurente, brandul rămâne mult mai ușor în mintea consumatorului.
3. Pentru creșterea vânzărilor și a numărului de clienți, recomandarea noastră este să încerce cât mai multe tactici de marketing și să le măsoare în permanență efectul pentru a stabili care sunt cele mai eficiente; nu există o formulă de succes, rezultatele depind de fiecare business în parte.

Catalin Mihailescu, Managing partener MarketOnline.ro
1. Să nu creadă în mitul că un magazin online poate face performanță cu un buget 5000-10.000 Euro.
2. Să învețe să înțeleagă imaginea de ansamblu a unui business oferită în momentul de față de tool-urile de monitorizare.
3. Să știe să filtreze oamenii de la care are cu adevărat ce învăța în acest domeniu din multitudinea de “antreprenori” și “specialiști online” pentru că la acest nivel sunt într-adevăr multe capcane.

GEORGE MOCANU, SALES MANAGER, ZorileStore.ro
1. Să fie pregătit să investească timp, suflet și bani, iar în același timp să nu se aștepte la rezultate din prima săptămâna/luna.
2. Să-și cunoască foarte bine publicul țintă și să-i ofere Ce, Când și Cum își dorește clientul.
3. Să-și planifice foarte bine timpul, resursele financiare și activitățile.

MILENA NEDELCU, DIRECTOR MARKETING, SensoDays.ro
1. Să plece la drum cu suficiențe fonduri care să îi permită să susțină o perioadă magazinul fără a cere profit imediat
2. Să își ia un programator bun aproape.
3. Să simplifice cât se poate de mult procesele de business

Mihai Patrascu, CEO evoMag.ro
1. Primul element foarte important în pornirea unui magazin online este cunoașterea pieței căreia te adresezi, mărimea și potențialul online al acesteia.
2. Al doilea element ține de resursa financiară. Dacă acum 10 ani când am început, pragul de intrare în comerțul online era foarte mic, acum dezvoltarea unui magazin online necesită un buget considerabil, buget care se cheltuie de foarte multe ori pe platformă, marketing și stocul minim de care ai nevoie pentru a putea livra rapid clienților deja obișnuiți cu un nivel de servicii.
3. Al treilea element important ține de strategie. Este un business gândit pe termen lung sau doar o încercare? Orice magazin online ajunge la un break-even în MINIM 2 ani, lucru pe care mulți antreprenori nu îl anticipează și rămân dezamăgiți când nivelul minim de echilibru nu este atins foarte rapid.

ALEXANDRU PINTILIE, PARTENER, Pint.ro (RCA-Ieftin.ro)
1. să creeze niște servicii orientate către client, servicii de top
2. să aibe un site intuitiv
3. să fie entuziasmat și să-și păstreze vie dorința de a trece peste orice situație pentru a ajunge la obiectivul propus.

RADU SITARU, CEO, Okazii.ro
Să fie perseverent, să încerce să-și cunoască foarte bine potențialii clienți și să pornească la drum cu oameni specializați în mediul online.

MIHAI SPATARU, CTO, MyCloset.ro
1. Expresia clientul nostru, stăpânul nostru nu este o glumă. Încearcă să fii cât mai maleabil posibil, acest lucru nu poate decât să îți aducă aport de imagine pe termen lung.
2. Din ce în ce mai mulți clienți au înțeles că nu trebuie să se uite numai la preț și că serviciile pre / post vânzare contează foarte mult. Așa că nu încercați să ieșiți în față doar cu cel mai mic pretși, implicit, veți ajunge la sfatul numărul 1.
3. Fii ușor de găsit. Nu te ascunde în spatele unei adrese de mail generice, pune un număr de telefon, chiar dacă e cel personal, fă o pagină pe Facebook, Twitter sau alte rețele de socialize, arată-le clienților tăi că exiști că persoană.

Elena Stoica, DIRECTOR MARKETING, MiniPRIX.ro
1. Să identifice și să intre pe nișe neexplorate încă, mult mai ofertante decât cele supra-populate
2. Diferențiere, un USP foarte bine definit
3. Clientul tău gândește diferit de tine. Testează, învață, testează din nou!

Alen Todorov, DIRECTOR ACHIZITIE SI CONVERSIE, Elefant.ro
Un magazin online este în primul rând un magazin. Să cerceteze cât mai bine operațiunile necesare întreținerii unui magazin.

Laura Teposu, DIRECTOR DEZVOLTARE, Libris.ro
1. să cunoască foarte bine produsul pe care dorește să îl vândă;
2. să studieze foarte mult: cărți, cursuri online și offline, articole, discuții cu oameni cu experiență în domeniu;
3. să fie foarte atent la cheltuieli, să folosească la maxim resursele de care dispune.

Focusul e tot mai mult pe client, cum e și normal, iar social media rămâne o resursă foarte valoroasă de îmbunătațire permanentă a servicilor oferite. Focusul e si pe creșterea conversiilor, tot mai mult pe personalizare, pe A/B Testing, interactiuni si Survey-uri, folosind tooluri utile ca MarketizatorOricum, de reținut că nu exista soluții gratis sau ieftine. Testează și vezi că există soluții customizate la care te adaptezi din mers. Totul e sa vrei…

2 Responses to “eCommerce in Romania in 2014 – ebook”
  1. Costin says:
  2. Lavinia Biberi says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *