Emotiile vand in eCommerce – Ziua I GPeC Summit 2014

Vă salut astăzi de la GPeC Summit 2014, fiind si blogger ambasador! Evenimentul a început încă de la prima ora cu discuții intense despre nomofobia – sau teama de a nu a mai avea telefonul mobil sau de a-l pierde. Potrivit unui studiu realizat recent, 66% din oameni sunt obsedaţi de gadgeturile lor, ba mai mult, merg cu telefoanele mobile chiar şi la toaletă.

Nu e o noutate, doar ca situatia se cam precipită puțin… 

10366316_862020197145064_8493678388624495417_n

si să amintesc câteva informații utile (cifre, statistici si tendinte de evolutie despre comertul online romanesc si european) pentru cei care au lipsit astăzi la eveniment și sunt pasionați de ecommerce, si de mediul online în general. Ediția de astăzi a fost una interesanta, plină de keynote-uri și panel-uri de dezbatere cu speakeri de top, internaționali și români. Total cam 9 ore. 

  • Emoțiile vând în eCommerce – subiect tot dezbatut de 2 ani încoace, dar totuși mulți nu țin cont de asta. Legătura cea mai puternică dintre oameni și branduri e încărcătura afectivă. Ideea e ieftina – daca nu e și pusă în practică.
  • Vanzarile au crescut cu 19% când s-a introdus factorul emoțional (dintr-un studiu britanic replicat în 132 de țări)
  • Plățile online din străinătate sunt de 3 ori mai mari decât în România, iar acolo nici macar nu există opțiunea de plată ramburs
  • Valoarea medie a coșului în Ro este de 50 euro – cu mult mai mare față de anul trecut, ceea ce reprezintă o maturizare a pieței.
  • Numărul utilizatorilor unici care fac plăti online crește pe an cu aproximativ 35%
  • și totuși, românii aleg să cumpere produse din ce în ce mai scumpe… însă multe de pe site-urile din afară (ca valoare ar fi 65% pe site-uri externe si 35% pe cele din Romania)
  • 10% din achizițiile online se fac prin dispozitivele mobile, iar pe primele locuri ca plăți online sunt în special plățile de facturi și servicii turism. 
  • se pare că încă nu putem scapa de “reflexul țepei” la români – “dacă plătești în avans, nu ai controlul ma mare asupra comenzii”
  • Cosul mediu la cumparaturile online din Carrefour si Cora este de 4 ori mai mare decat cel din magazinul offline, iar rata de conversie a Carrefour-online.ro este similara cu cea a e-Mag-ului, mai exact de 5-6%. Cat despre alimentele cumparate… lactetele sunt pe primul loc, apoi fructele și legumele (și băuturile, în mod evident). Subliniez și ca au cam 1.000 de clienți noi în fiecare lună.
  • încă un aspect important: nu investi bani pe clienții care deja îți știu business-ul și care știu exact ce vor să cumpere.
  • Jacob Kildebogaard, AdWords & Analytics Manager, Co-Founder at Webjuice.dk ne sfătuiește să ne pregătim din timp pentru Google Shopping Ads – pentru momentul în care se va lansa.
  • și dacă te gândești să investești într-un startup în eCommerce, poți investi 3,5 și 5% pentru marketing din întreaga cifra de afaceri – ne recomandă CameliaGanga – FashionDays.

10372266_885119514847340_6595745670394879754_n

Performance marketing și lucruri importante în eCommerce

  • La un magazin online toate actiunile trebuie orientate la inceput spre performance marketing, apoi către notorietate – Valentin Radu, Marketizator.com
  • aici e discutabil: ori se ocupă un om in-house de performance marketing, ori poți colabora la fel de bine cu angajații unei agenții 
  • Practic, daca ne gândim la creșterea conversiilor în eCommerce, avem următoarele: – să aducem mai mult trafic; – să creștem rata de conversie; – să mărim valoarea medie a achiziției. (Toate acestea cu o strategie bună.) 
  • Cat despre rata de conversie… folosește tool-urile potrivite pentru a lua maximum de la vizitatori ( A/B testing, retargheting, personalizarea mesajelor în funcție de sursa traficului, foloseste survey-uri pentru a afla barierele pe care le au vizitatorii și ce ar trebui să îmbunătățești la site-ul tău)
  •  Daca esti curios poți face rapid și un test de optimizare a conversiilor, cu ajutorul Marketizator.com – http://quiz.marketizator.com/ro (pe langa acel raport, primești în plus și alte idei pentru maximizarea ROI-ului)
  • tot Valentin ne spune că sursa traficului e mult mai importantă decât landing page-ul și se poate face fine tuning între cele două.
  • Pagina cea mai sensibila este cea de cos, a finalizării comenzii.
  • Alte rețele sociale decât Facebook – YouTube pentru IT&C, Pinterest pentru Home&Deco, LinkedIn pentru B2B.
  • Ce poti face aici folosind tehnologia Marketizator? Adresezi mesaje diferite celor care vor să părăsească site-ul, încercând să le dai o oferta de ultim moment  (Cumpără acum și primești un voucher cadou/ discount, cadou-surpriză etc.)  fie să îi abonezi la NL, fie orice fel de actiune îți dorești de la acești vizitatori. Partea și mai bună e că le poti face fără ajutorul unui programator. Ai nevoie de voință, timp și ceva atenție.

și cam astea ar fi, în mare. Risc să repet ce au scris și colegii mei astăzi (și ei tot bloggeri ambasadori GPeC) – George Popescu Hari a facut Live Blogging GPeC Summit 2014, la fel și Olivian Breda. Răsfoiți ce și-au notat și ei. Pozele de azi sunt aici.

One Response to “Emotiile vand in eCommerce – Ziua I GPeC Summit 2014”
  1. Olivian Breda says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *