Etapele scriiturii online

Fie ca lucrati in echipa sau individual, scriitura este un proces complicat, care trebuie planificat cu atentie si cu mare responsabilitate. Carole Rich recomanda catva etape:
– Stabiliti ideea principala a articolului. Scrieti o scurta fraza care sa expuna aceasta idee.
– Adunati toate materialele necesare.
– Stabiliti ce elemente vizuale si multimedia trebuie introduse. Aveti nevoie de harti, fotografii, grafice?
– Scrieti un titlu si un teaser. Intrebati-va ce anume va face cititorul sa activeze link-ul care duce la articol.
– Scrieti un rezumat al articolului. Este bine ca acesta sa nu aiba mai mult de 21 de randuri, cate incap de obicei pe un ecran de computer. Chiar daca site-ul pentru care scrieti nu foloseste brief-urile (adica variantele scurte ale articolelor), acest exercitiu va va ajuta sa stabiliti ce informatii trebuie incluse in text si cum ar putea articolul sa fie scris astfel incat sa incapa intr-un singur ecran.
– Scrieti un paragraf care sa explice cum va afecta articolul cititorii. Chiar daca nu ii veti face loc in pagina, acest paragraf va va ajuta sa intelegeti ce elemente interactive ar trebui introduse.
– Stabiliti elementele interactive de care aveti nevoie. Veti avea o intrebare, un test, un joc sau un sondaj? Ganditi-va la intrebari care sa incite la dezbatere. Aceasta va va ajuta in stabilirea continutului articolului.
– Faceti planul articolului. Care sunt aspectele principale ale subiectului? Definiti-le prin intertitluri. Ganditi-va la link-urile pe care este nevoie sa le includeti pentru a oferi informatii de context, pentru a ajuta cititorii sa inteleaga evenimentul sau fenomenul descris.
– Hotarati daca diferitele parti componente ale articolului vor fi prezentate in forma unor link-uri interne, in cadrul aceleiasi pagini, sau ca link-uri externe, catre pagini diferite din acelasi site.
– Faceti schema articolului. Planuiti paginile pentru fiecare parte a articolului.
– Scrieti articolul.
– Rescrieti articolul. Taiati fiecare cuvant in plus. Daca v-ati hotarat sa limitati articolul in trei ecrane, ce informatii ati exclude?
Scriitura e ca un muschi. Va fi mult mai puternica, daca exersezi zilnic.

2 Responses to “Etapele scriiturii online”
  1. George says:
  2. Lavinia Biberi says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *