Greseli observate in magazinele online
Ca o mica introducere v-as aminti ca am intrat prima oara in contact cu un magazin online la sfarsitul anului 2009, urmand sa lucrez mai apoi ca PR Manager la edukid.ro, fiind fascinata de comertul electronic. (Pentru asta-i multumesc lui Razvan Girmacea, fondatorul magazinului online amintit).
In acea perioada eram One Man Show (in adevaratul sens) in cadrul magazinului online si am acumulat astfel multa experienta. O sa urmeze o lista lunga de activitati in care sa constientizezi ca poti creste un magazin online chiar si cu un singur angajat: (evident, eu recomand o echipa mai numeroasa):
Incepem cu: texte pentru site/blog/bannere, comunicate de presa, newslettere, campanii de constientizare pentru parinti, primeam zilnic comenzi online sau/si telefoane, ma ocupam si de testmoniale, de colete, multe colete, le livram prin Posta Romana (seara erau cozi pana la usa, cred ca va imaginati asta), pregateam coletele si prin curier, faceam hartogaraie de tot felul facute manual (ce vremuri!), facturi, chitante, ma ocupam si de furnizori,
de multi furnizori, introduceam cred ca zilnic produse noi pe site (descrieri, taguri, categorii), postam si pe Social Media si-mi placea inca de atunci, organizam evenimente, invatam in paralel SEO, din pacate nu mai aveam timp si de campanii Google AdWords si le facea Razvan, insa eu eram cu ochii mari si la Analytics. Deci se poate! Le faceam pe toate cam singura, sub indrumarea lui Razvan si-i multumesc pentru toate sfaturile date.
Ma uit acum in urma si-mi dau seama cat de importanta a fost aceasta experienta pentru mine si cat de mult ma ajuta acum in E-Commerce.
Am tot selectat – pentru cunoscatori- un set de greseli intalnite in mai multe magazinele online. Evident ca am ales doar cateva… ele fiind foarte, foarte multe. Ok, ti-ai deschis o afacere si, totodata un magazin online. Buuun. Pana aici e perfect si te felicit pentru initiativa si perseverenta. Insa, daca tot ai facut investitia asta, cred ca ar trebui sa iei in considerare si stafurile unui consultant cu experienta in E-Commerce, sau macar sa vezi ce sa nu faci nici in ruptul capului. Consider ca asa e cel mai sanatos pentru profitul si afacerea ta pe termen lung! Despre asta discutam!
Greselile de structura: Ei bine, cred ca aici sunt cele mai multe greseli. Fie ca e vorba de o insuficienta a informatiilor, fie ca e vorba de erori de structurare sau de omiterea efectiva a catorva pasi important, magazinele online nu ar trebui sub nici o forma sa greseasca atunci cand vine vorba de urmatoarele:
Prima pagina:
sa dau si un exemplu de ASA NU: lingscars.com (poza 1).
– In mod cert, ai nevoie de un design bun al magazinului si usor de folosit.
– o pagina buna de Contact (cu o adresa fizica, telefon, puncte de lucru) si Despre noi – informatii scurte dar complete si structurate corespunzator.
– pagini separate de Promotii, Reduceri, Colectie Noua, eventual le evidentiezi cu o alta culoare.
– e important suportul online si un numar de telefon vizibil sus, pe site. Nu puneti la suportul online un emoticon, din ala galben. Puneti o fotografie cu cineva uman, avand si un nume. Vizitatorul sa simta ca vorbeste cu *Cristina de la x magazin, nu cu un robot. La Edukid era chiar poza mea.
– butoanele de Social media – ei bine aici chiar ar fi recomandat sa existe si un call-to-action de tipul “Ne gasiti si pe….” sau “Hai sa ne vedem si pe …”
– Certificari si acreditati.
– Recomand si marca Trusted.ro.
– Pagina cu Testimoniale clienti. Imi place sa dau exemplu rca-ieftin.ro. Asa Da!
Pagina de produs
– elemente de trust sunt foarte importante (certificari, garantie)
– modele, versiuni, dimensiuni, culori, personalizare – daca ai de gand sa convertesti vizualizarea intr-o vanzare trebuie sa oferi cat mai multe informatii potentialului tau client, o descriere completa a produsului tau
– avantaje – te-ai gandit ce ii oferi tu in plus clientului fata de oricare alt magazin online? Ei bine, poate ar trebui sa i le si “spui” explicit, chiar langa produsul pe care si-l doreste.
– politica de returnare – foarte importanta e increderea. Ce se intampla daca produsul nu e conform standardelor pe care si le doreste? Il poate trimite inapoi? Trebuie sa stabilesti de la bun inceput tot ce ai de transmis, pentru a stabili raportul de incredere intre afacerea ta si clientul tau.
– fotografia de produs. Aici discutia s-ar putea intinde pe multe pagini. Ceea ce este mai important e insa ca fotografia sa fie reala, sa prezinte produsul exact asa cum e si in realitate si sa fie si atractiva. Eu am propus tuturor clientilor mei sa faca poza din mai multe unghiuri, plus filmulete 360… Greu, dar nu imposibil.
– Telefonul sa fie vizibil, in cazul in care clientul nu se descurca foarte bine cu acea comanda online..
– Ai putea aplica si varianta Mai cumpara de x lei si ai transportul gratuit! Adaugand produse noi..sa fie in permanenta actualizat mesajul.
– Pretul sa fie scris marisor, daca are reducere sa fie un pret taiat si cel ramas sa fie cu bold, sa se vada bine diferenta.
– Nu gasesc un ajutor la alegerea marimilor (fashion)
– Te-ar ajuta si butoanele de Social Media daca vrea clientul sa si recomande produsul.. sa si comenteze. Sunt indicate rewieurile la produse.
– Alte recomandari, din aceeasi gama de produse.
– Ar fi fain sa si personalizezi continutul, in functie de orasul in care face el cumparaturile. Ex: Cumpara de la noi si-ti livram gratuit in Iasi!
ASA DA: sa dau si un exemplu si-l iau pe EDUKID.ro, ca tot am crescut brandul in 2010-2011 🙂 (numarul se vede asa ca am dat eu zoom) poza 2.
Greselile de continut
Aici nu e vorba despre mai multe greseli, ci despre una singura: a nu produce continut de calitate. In goanna spre success si spre profit, multe magazine online nu folosesc decat un amalgam de cuvinte cheie, cu virgule intre ele, cu rol de substituire a oricarui fel de continut. Nu se poate face marketing online fara un continut adecvat, niciodata!
– Am vazut ca unele descrieri incepeau cu negatii. Rectificati unde e cazul.
Aici e drept, este nevoie si de optimizarea site-ului pentru motoarele de cautare, dar asta e deja alta discutie. Voi reveni.
Greselile de promovare
Si aici discutia e lunga. Un magazin online nu se promoveaza dupa regulile dupa care promovezi un magazin cu prezenta fizica, de exemplu. Trebuie oameni dedicati care sa se ocupe de promovarea in Social media (daca profilul tinteste publicul tinta de aici) sau B-to-B, prin canalele favorabile.
Alte greseli:
– casuta prea mica de search, clientul cand nu gaseste un produs sa fie intampinat cu un mesaj optimist, eventual cu ceva sugestii de produse, alaturi de o adresa de mail + telefon. E frustrant sa apara mesajul “Sorry, your search for “aaaaaa” returned no results.. si nimic altceva pe langa. E la floria.ro o pagina simpatica cu cateva flori ofilite.. cand nu gasesti floarea cautata in search… Asa Da!
– Nu gasesc sugestii in search.
– Stocul sa fie vizibil, updadat cat mai des posibil. Am vazut in cateva magazine mesajul cu “au mai ramas 5 produse. Grabeste-te!” Smart, nu?
Faceti teste, teste si iar teste:
Omniture Test&Target – http://www.omniture.com/en/products/conversion/testandtarget
SiteBrand Segment&Serve – http://www.sitebrand.com/products/connect-program/
Google Web Site Optimizer -> Google Analytics – http://www.google.com/websiteoptimizer
ClickHeat – http://www.labsmedia.com/clickheat/index.html
Clicktale & Userfly – http://www.clicktale.com/ – http://userfly.com/
User Testing – http://usertesting.com/ – http://www.techsmith.com/morae.asp
Eye Tracking Testing + Neuro Marketing.pe linkurile de mai sus cu testele le stiu din prezentarea lui Liviu numita si Feng Shui. Eu stiu prezentarea de la Scoala de Vara GPEC 2012. Amintesc de frumoasa colaborare cu Liviu Taloi pe e-commerce, de asta vara. Am invatat multe de la e si nu numai.
Eu sincer cu astea si cu multe altele ma confrunt zilnic.. dar imi si place ceea ce fac pentru e-commerce-ul romanesc!
Sper sa ajute toate exemplele de mai sus. Eu am invatat totusi si singura, de cele mai multe ori din greseli. Asa se invata cel mai bine. In orice caz, daca ai un magazin online, concentreaza-ti atentia asupra produsului, continutului (mesajului pe care il transmiti) si promovarii.
Voi ce alte greseli pe care le fac magazinele online mai stiti?
Ai perfecta dreptate, dar nu pentru toate acestea este totdeauna buget 🙁
Asa este, bugetul poate fi o problema, insa uneori bugetul il poti inlocui cu timp si te poti ocupa chiar tu de anumite aspecte.
Ah, bugetul! Cu siguranta textile vor fi mai bune daca vor fi scrise de un profesionist, ba chiar vor fi optimizate atat pentru client cat si pentru motoarele de cautare. Dar… costa!
Mai adauga si o suma deloc neglijabila pentru promovare…
Sa nu uitam si costul unui site frumos si usor de folosit.
Toate astea adunate inseamna o investitie importanta. Cati isi permit asa ceva la inceput?