Idei de weekend in Bulgaria: Cetatea Belogradchik, Pestera Magura, fortareata Baba Vida

Din când în când mai scriu pe blog despre destinații faine de weekend și dacă nu aveți încă planuri, vă recomand să mergeți prin Bulgaria cu direcția București – Pitești – Craiova – Vidin – Cetatea Belogradchik căci aveți cu ce vă umple fiecare minut. Noi am plecat de sâmbătă dimineața (pe la un 8) și ne-am întors duminică seara pe ruta Vidin, Calafat, Bechet, Corabia, Turnu Magurele, Alexandria.

Screenshot (1)

Am tot fost prin vecini așa în weekend-uri (sau mai mult de 3 zile): prin Nesebar, Obzor, Tyulenovo, Dalboka, Capul Kaliakra, Veliko Tarnovo, Sofia și nu știu, probabil au mai fost și nu-mi vin acum în minte.

Auzisem de câteva luni de Cetatea Belogradchik (merci, Adina!), era iarnă afară și ne-am salvat destinația. Am ajuns cu Ciprian chiar la începutul lunii Aprilie, într-un weekend super călduros. Fix cum ne propusesem.

.

Puțin despre Cetatea Belogradchik

Cetatea Belogradchik –  e un fel de Meteora a Bulgariei, ca relief, un simbol național și una dintre cele mai bine păstrate monumente bulgărești datând tocmai din sec III d.Hr. Înfățișarea actuală e tocmai din perioada 1805-1837, atunci când a fost reconstruită de turci.

Stâncile roșiatice au tot felul de forme interesante și nume de genul: Madona, Ursul, Adam sș Eva, Ursul, Leul, și altele. Madona e fix cea de jos, din poza a doua. Merită să le vezi cu ochii tăi pentru că practic de acolo incepe toată distractia weekend-ului. Priveliștea este incredibilă și se vede până hăt departe…

.

Ce mai puteți vizita pe lângă?

Am ajuns la cetate pe la prânz, la 14 și pe la 16 am plecat să mai prindem deschisă și Peștera Măgura, care era la 20 km distanța, cu program până la 17. Merită vizitată, însă înarmaţi-vă cu multă răbdare pentru ca e foaaaarte lungă! Lungimea peșterii este de 2,5 kilometri, iar traseul pe care l-am parcurs noi a fost de 1,5 și se iese prin partea opusă a muntelui.

Am mers prin mai multe camere largi, mai strâmte, am văzut stalactite și stalagmite care de care mai frumoase. În peșteră este folosit sistemul de iluminat cu spoturi LED de diverse culori – verde, mov – bine că ai de ce să te ții pe acolo pentru ca poți aluna destul de usor.  Aici mi-a părut rău că nu mi-am luat totusi bocancii din mașină. În schimb am avut polarul pe mine și mi-a fost bine. Temperatura din peșteră este constantă 12 grade.

Cum spuneam am iesit în partea opusă a muntelui și ne-am întors pănă la mașina pe jos… și am mers și am mers… parcă nu se mai termina drumul. La ieșire era totuși un trenuleț turistic, însă am zis să facem o plimbare romantică pe lângă lacul Rabisha (cel mai mare lac cu apă dulce din Bulgaria) și l-am tot admirat. Ca sfat: luați trenuletul. Cred că totuși nu mergea când am fost noi. Am făcut ceva pe drum și nu trecuse pe lângă noi…

.

Recomandare de cazare în Vidin

Sâmbătă seara ne-am luat cazarea în Vidin, la Hotel Neptun (de pe Booking).. nu am rămas în Belogradchik pentru că am vrut să mai schimbăm puțin peisajul. Draguțel, nu am fost dată pe spate. Noi ne bucurasem că avea piscină și saună. Am avut, însă apa era cam rece pentru gusturile noastre (ne-am balacit oricum), sauna a fost relativ ok – cea uscată a mers, cea umedă se închisese – se făcuse deja ora 22. Ne-am bucurat de ele cam 40 de minute, așa ca după cină.

Că veni vorba de masă – înainte de a ne caza ne-am dus fix pe faleză să mâncăm un pește proaspat. Bine, mai mult eu. Ciprian a avut pofte de mici. Ne-au răsfățat cei de acolo și cu pături fiind cam frig… dar nici ca am renunțat la berea rece. Cred că Kamenitza îi zice. Bună!

.

Duminică am mers să vedem și fortăreața Baba Vida de pe malul Dunării, un loc cu mare importanță istorică asediat de-a lungul timpului de otomani și unguri. Nu e wow, dar merită vizitată.

.

Detalii buget 2 zile

Am avut deci rovinieta, benzina, intrarile pe la cetăți, peștera, măncarea, cazarea și nelipsiții magneți pentru frigider – puteți pregăti un buget de 600 – 700 RON/ 2 persoane.

.

Sfaturi

Cetatea Belogradchik este super spectaculoasă, indiferent de anotimp! Vă las să vizualizați deja în minte cetatea în culorile toamnei sau iarna cu multă zăpada…   E fain de mers și cu o dronă acolo.

Nu uitați bocancii acasă, un hanorac mai gros pentru vizita din peșteră, ochelarii de soare, bateria externă pentru telefon (sau de fapt peisajul merită totuși fotografiat cu ceva mai profi) și cardul plin – poate vreți să spargeți niște bani pe tot felul de creme de trandafiri. :)) Glumeam. Vă puteți întoarce acasă cu miere de albine, nu știu, depinde de preferințe. Verificați din timp prognoza meteo și mergeti cu încredere prin vecini. O să vă placă!

ps: Și orice completare e bine-venită… nu se știe când mergem din nou prin acea zonă și vrem să vedem sau să facem și altceva interesant. În plan mai avem acum peștera Devetashka.  

4 Responses to “Idei de weekend in Bulgaria: Cetatea Belogradchik, Pestera Magura, fortareata Baba Vida”
  1. Oana says:
  2. Lazar Adrian says:
  3. Octavian says:
  4. vsorinel says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *