Impresii si Foto din Palatul Primaverii – fosta resedinta a familiei Ceausescu
Am fost dimineață în primii 10 oameni care au vizitat Palatul Primăverii – fosta reședință a familiei Ceaușescu – casa în care Elena şi Nicolae Ceauşescu, alături de copiii Nicu, Zoe şi Valentin, au locuit în ultimii 25 de ani din viaţă.
Spun primii pentru că până astăzi a fost închis publicului pentru vizitare. Am văzut anunțul la un minut după postarea articolului de pe Wall-Street (sau mă rog, pe Facebook), în urma campaniei “Dreptul tău de a cunoaște”…
“Palatul Primaverii se deschide sâmbătă, iar vizitarea în prima zi va fi gratuită”
“… Astfel, persoanele interesate de vizitarea reședintei pot accesa site-ul www.palatulprimaverii.ro, iar pentru programări să trimită un email pe adresa: [email protected], precizând numele, prenumele și un număr de telefon. Organizatorii vor confirma primirea mesajului de înscriere și numai în baza acestei confirmări, oamenii vor putea vizita, în cursul zilei de sâmbăta, reședința din Primăverii.”
Ne-am înscris după 2 minute, ne-am anunțat și prietenii și am și fost programați fix în primul tur al palatului, astăzi sâmbătă la ora 10:00. Eram noi, televiziunea, câțiva bătrâni curioși și doar o singură fetiță de ~ 11 ani, venită cu părinții sau bunicii.
Trec peste introducere. Presupun că de fapt poze vreți să vedeți de acolo – și asta dacă nu aveți cum să ajungeți pentru că eu recomand să vă faceți timp și să scoateți din buzunar 30 de lei, cât e biletul de intrare.
Cladirea a fost construită între anii 1964-1965, după indicațiile celor doi soți, și are peste 80 de încăperi, inclusiv sală de cinema, piscina, un impresionat dressing room. O să le tot vedeți mai jos. Mobilierul este din lemn de nuc, fabricat în România, iar covoarele unele din mătase, altele persan, făcute manual.
După Revoluție, în vila de protocol, administrata de RA-APPS, au fost primite o serie de de delegații oficiale din țară și din străinătate, ba chiar și președintele Americii. In poza a 2-a de sus e cinema-ul privat și am înțeles că se uita mult la filmele românești, aveau și telecomandă, sitem audio. Fițe.
.
Lux și opulență cât cuprinde
Mai jos este patul matrimonial, pereţii camerei sunt acoperiţi cu un tapet de mătase, mai pe stilul shabby chic :), la masa de toaletă există o oglindă din cristal de Murano care acum s-ar putea vinde la licitaţie cu cel puţin 25.000 de euro, aveau la pat si sonerie… și chiar, nu am vazut deloc bucătăria.
.
Trecem puțin și la garderoba Elenei Ceausescu
În dressing – o cameră cam cât un apartament, nu exagerez, plină cu dulapuri. Nu am văzut însă hainele ei vestite, de blană. În schimb am observat că îi plăceau și hainele pastel – în mare trend în această primăvară. Majoritatea hainelor erau făcute în România, la APACA și erau replici după mari branduri, în special Chanel. Din păcate bijuteriile sau ceasurile erau ascunse, probabil într-un seif…
În ianuarie 2017 ar fi împlinit 100 de ani, daca nu exista “episodul Targoviște”.
Am lăsat mai pe final partea de relax. Vila era dotată și cu o super piscină dar şi cu o seră cu plante exotice şi, atenţie, cu solar şi saună, aparate de hidromasaj, parca și criosaună… robinetele de la baie erau din aur sau aurite, în combinatie cu roz, românii probabil nici nu credeau că ar putea exista așa ceva în anii 1964-1965…
Sera era cu palmieri, ficuşi, mandarini, iar afară în curte am văzut si câțiva păuni cu cozile-nfoiate.
.
Iar mai jos sunt câteva recomandări de ce să servească la masă:
- pește alb, rasol sau grătar, carne de vițel, pasarea – fără piele, șunca slabă fiartă, ochiuri în apă, caș dulce, urdă, pâine prajită în felii subțiri, legume: dovlecei, morcovi, sfeclă, fasole verde, cartofi în sauté-uri cu unt proaspăt, salată verde sau de cresson, supe sau ciorbe de carne – degresate, untdelemn proaspăt, sucurile de fructe și sare după dorință
- și ce să evite: alcoolul sub orice formă (inclusiv berea), grăsimi prăjite, mezeluri grase, brânzeturi fermantate, smântâna, frișca, – din legume: varza fiartă, praz, ceapa, usturoiul; – condimente: piper, hrean, mustar; – din fructe: nuci, migdale, alune.
.
Rezervări și prețuri la Palatul Primăverii
– vă mai puteți programa începând cu data de 19 Martie, cînd vor relua activitatea – scrie la ei pe site palatulprimaverii.ro si poate fi vizitat de catre grupuri de minim 5 și maxim 15 persoane, exclusiv pe baza unor programări care se fac cu cel puțin o zi înainte de vizitare.
– Vizita se face exclusiv cu ghidaj de specialitate in limbile romana sau engleza.
– Vizitarea Palatului Primaverii de catre persoanele cu dizabilitati locomotorii nu este inca posibila, din cauza configuaratiei imobilului.
– Este deschis publicului de miercuri pana duminica, intre orele 10.00 si 18.00 si inchis luni si marti si de sarbatorile legale.
– Casa de bilete se inchide cu 45 de minute inainte de terminarea programului de vizitare.Ora de intrare a ultimului grup este 17.00.
Concluzii?
Clar merită vizitată vila, cu mic, cu mare! Tot turul durează aproximativ 45 de minute, costa 30 de lei (ghidaj în limba română) sau 15 lei (ghidaj în limba engleză) și poate baietii de la Eventur (Dragos Asaftei/ Alex Filip) o vor introduce ca obiectiv turistic și pe Bucharest City App (o aplicatie pe telefon care-ți recomandă o agendă de evenimente de prin București/ pe unde să mănânci, pe unde să te distrezi, ce să mai vizitezi ca turist în Bucureșri).
Alte prețuri: 15 lei pentru elevi/ studenți/pensionari sau Intrarea gratuită pentru veteranii de razboi, copiii preșcolari, specialiști muzee sau membrii ICOM, UAP. Important – rezervarea se face cu minim 24 de ore înainte, iar adresa exacta este Bulevardul Primaverii nr.50, București.
Voi reveni cand se mai încălzește afară sau când vin ai mei părinți prin București.