Lecturi Urbane Iasi (Piata Unirii) – un proiect, o miscare, o stare de spirit

Remember: 6 mai 2010 Lecturi Urbane Iasi- organizare
31 mai 2010: Spot de promovare si fotografii atelier pictat tricouri
Site Lecturi Urbane Iasi http://iasi.orasulciteste.ro

Lecturi Urbane este mai mult decat un proiect, este o miscare, un trend, o stare de spirit si va multumim ca ati fost alaturi de noi, in Piata Unirii.

Iasul tocmai a incheiat prima editie Lecturi Urbane, o campanie pornita de civica.ro ce are scopul de-a promova lectura in locurile publice si in mijloacele de transport in comun – in particular si actul cititului in general. Initiativa din Bucuresti a ajuns si in Iasi si nu cu mult dupa ora 14.00, aproape toata lumea din Piata Unirii avea o carte deschisa, pe care o rasfoia cu interes si curiozitate. M-am bucurat de soare, de porumbei, de zambetele voastre si de interesul iesenilor pentru lectura. Aceasta actiune este pentru mine la a 2-a editie, deoarece dupa cum bine stiti, in martie am initiat impreuna cu AltIasi Campania „Imbratisam lectura” – editia pentru studentii de la UAIC. Atunci am impartit semne de carte (1500), baloane si bineinteles… carti (cam 500 la numar).
De data aceasta, cartile au fost rasfoite si citite impreuna. Astfel Piata Unirii a devenit timp de doua ore Piata Lecturii (sau o sala de lectura in aer liber). A fost o initiativa pentru citit si placerea actului de a citi, deoarece consider ca lectura este o alternativa placuta si utila de a petrece timpul liber. Am decis sa facem acest lucru pentru a arata iesenilor ca cititul nu a disparut!

Am lasat mouse-ul, telecomanda… mi-am luat cartea si am venit sa citim impreuna
La inceput am fost 11 voluntari, apoi ne-am inmultit. Cutiile cu carti s-au golit cu sete de voluntarii lecturisti si lumea s-a strans. Cred ca am fost in jur de 50-60 de persoane. Am avut beletristica romaneasca si straina: romane, volume de poezie, carti si mai vechi si mai noi. Adunand toate cartile, alaturi de cele cu care au venit si voluntarii la eveniment, ajungem la aproape 200 de carti oferite astazi iesenilor. Putin tematori, dar zambindu-ne complice, ne-am asezat atat pe banci, la statuie, langa fantanile arteziene, cat si pe jos (da, pe jos) in Piata Unirii. Timp de cateva minute s-a facut liniste. O liniste aparte, de pagini rasfoite. Pe langa carti… am impartit zambete, interesul pentru lectura si semne de carte. In autobuz nu citeam ziare/ reviste, ci carti. I-am invitat indraznet sa citim impreuna. Tinerii ieseni s-au bucurat de initiativa noastra si isi cautau incantati cartea. Dupa ce si-au ales titlul potrivit, participantii la eveniment si-au gasit un loc si au inceput sa lectureze. Nu mi-am imaginat vreodata ce putere si seductie poate sa aiba lectura.

Carti gata sa te iubeasca, au fost adunate pentru tine
Au venit foarte multi prieteni dragi mie (Alina Timofte, Alina Bucsai si Anca Manolescu), au venit fosti colegi de facultate si am citit impreuna, au venit fetele de la Prime si multi amici de pe Facebook si Twitter. A fost frumos sa incurajam prietenii sa puna mana pe o carte. Lecturi urbane este un experiment de a fi impreuna prin citit. La urmatoarea editie m-am gandit sa organizez impreuna cu echipa Lecturi Urbane Iasi un maraton de lectura pentru o zi si o noapte #Iasi. Ne adunam mai multi si citim cat de tin ochii. Cine ramane la urma primeste o colectie faina de carti. Eu pregatesc cafeaua, o perna moale si o muzica ambientala. Ce spui? Hm… sa nu-mi adormi cu cartea’n mana.
Hope you’re ready for the next episode 😀

Multumim tuturor celor ce au sprijinit Lecturi Urbane Iasi – prima editie!
Sponsori: Artis Design, Spatiuweb.ro, Edukid.ro si ACart.ro
Multumim fotografilor: Vlad, Iustin, Serafim… (revin cu linkuri)
Felicitari intregii echipe: Alex, Amelia, Maria, Denisia, Ecaterina, Oana, Iustin, Anca, Mihaela, Monica si Lavinia.5 Responses to “Lecturi Urbane Iasi (Piata Unirii) – un proiect, o miscare, o stare de spirit”
  1. Anticalofilul says:
  2. Andrei Dumbravă says:
  3. Lavinia Biberi says:
  4. Bogdan Epureanu says:
  5. Ziar Neamt says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *