Live blogging de la cursul de publicitate online, sustinut de Doru Panaitescu

Anul acesta primesc cadouri cu o saptamana inainte de ziua mea

M-am trezit exclamand entuziasmata: “stii, azi merg la cursul de #publicitateonline sustinut de @dorupanaitescu” 🙂 How cool is that? 

Mi-am deschis asadar cadourile mai devreme: acum doua zile am primit o frumoasa rochie de la organizatorii campaniei “125 de femei pentru schimbare”  initiata de AVON (maine e gala si revin cu un articol detaliat),  am mai primit un cadou de la magazinul IKEA (la fel, detalii curand), flori si bijuterii…

iar ieri dimineata…

stiind ca urmeaza ziua mea peste o saptamana, Doru Panaitescu s-a gandit sa ma rasfete cu o invitatie la cursul lui de publicitate online pentru avansati. Asadar, timp de doua zile (14 si 15 septembrie) o sa am un program extrem de incarcat.

ZIUA I

  • 10.00 – 11.00 Curs 1
    • De ce publicitate online?
    • România, o ţară “internetizată”
    • Piaţa de publicitate pe internet în România
    • Internautul Român – abordare demografică
  • 11.15 – 12.15 Curs 2
    • Termeni HTML
    • Termeni de publicitate online
  • 12.30 – 13.30 Curs 3
    • Bannerul publicitar online
    • Evoluţia bannereleor – dimensiuni şi utilizări
    • Alocarea şi poziţionarea bannerelor
    • Banner blindness
    • Formate de publicitate online şi tipuri de campanii
  • 14.30 – 15.30 Curs 4
    • Echivalenţa parametrilor media
    • Matematică media
    • De la brief la mediaplan
    • Splitul de buget
    • Tipuri de optimizare în campaniile online
  • 15.45 – 16.45 Curs 5
    • Despre publicitatea contextuală
    • Despre CPC
    • Google Adwords
    • Alte soluţii contextuale în .ro
    • Recomandări
 Imbracata frumos, cu unghiile taiate precum o eleva silitoare si dornica de a-mi consolida niste cunostinte utile in acest domeniu… fug  acum spre cursul lui Doru.
Azi voi incerca sa fac un “live blogging”. Ramaneti pe aproape!  La 10 incepem! (sa nu uit: sunt la curs si in interes de serviciu)
.
10:00 Nici nu am intrat bine in sala de curs, ca Doru ne-a si dat extemporal. Constat ca nu am raspuns pentru multe intrebari… mi-e si rusine sa dau foaia.

Publicitatea online este scumpa. Jucam adevar sau provocare:

Fals: O campanie poate sa coste chiar mai putin de 1000 de euro cu rezultate vizibile, iar o macheta costa incepand de la 100 euro, costurile mici de intrare fiind in avantajul clientului.

Doru ne spune cu zambetul pe buze ca parintii lui sunt pasionati de internet. Tatal lui intra pe Google Earth si-i arata la ce hotel se cazeaza cand merge in Franta.  Mama lui ii da like-uri zilnic si  replay-uri pe twitter.

Publicitatea online este complicata. Avantajele publicitatii online.

Avantajele publicitatii online: Calitatea audientei: Internetul reuseste sa concentreze pe anumite site-uri audiente educative, cu venituri peste medii, interesante de un anumit domeniu (auto, financiar, sanatate, lifestle etc).

10: 20 Discutam despre targeting eficient: Internetul fiind un mediu digital, permite un control al expunerii la nivel individual si nu la nivel de vehicul (geo-targeting, limitari orare, targetare comportamentala etc). Pe internet putem identifica istoric vizitele pe un site sau pe mai multe site-uri, in asa fel incat putem evita duplicarea audientei precum si advertising waste.

Doru  ne intreaba daca am citit ziarul in acesta dimineata, la cafea. Noi mustacim, cu capul in jos.

10: 30 Cost rezonabil la mia de expuneri, cu posibilitatea controlarii frecventei. Aflat intre TV/ outdood (pret mic) si reviste sprecializate (pret mare), Internetul are avnatajul unui impact mai bun (daca e folosit corect) si al unui traking mai eficient al investitiei dolarului de publicitate.

10:42 Interactivitatea cu consumatorul: Internetul este un mediu aparte, in care audienta comunica in permanenta cu brandul clentului, prin diverse forme: formulare de feedback, actiuni pe care le poate face pe site, comunicare prin email, comunicare de tip instant (chat, messenging)

Un alt avantaj e ca putem masura precis interactivitatea pe internet. Adverserul poate masura nu doar afisarea mesajului, dar si clickul pe banner sau alte actiuni ale utilizatorului: trecerea cu mouse-overul, expandarea bannerului prin click, completarea unui formular chiar in interiorul bannerului, alte actiuni – de pilda terminarea primului stagiu al unui joc ce este in interiorul bannerului.

10: 59 Suntem deja cu ochii la prajiturile de care nu avem voie sa ne atingem (inca).

11:00 Discutam despre campaniile de teasing care poate genera suficienta curiozitate si care au rolul de a  “tachina” cumparatorul.

Romanul – mare consumator de Internet

Peste 8 milioane de utiliatori romani acceseaza lunar cel putin un site romanesc (sursa: trafic.ro) Conform Eresearch, 71% din netizenii 16+ Urban acceseaza Internetul aproximativ 3 ore pe zi, iar peste 90% din ei il acceseaza zilnic. Comunitatile online romanesti au inflorit in ultimii ani, pe masura internetizarii populatiei si pe masura migrarii conexiunilor de la dial-up la broadband (peste 80% in prezent).

Romanii au inceput sa isi modifice comportamentul prin utilizarea zilnica a internetului: comanda mancare pe internet, isi cauta un loc de munca, citesc presa..

Evolutia publicitatii online in Romania

Bugetele vehiculate au crescut viguros de la an la an, ajungand de la doar 0,1 mil. Euro in 2001 la peste 20 mil. in 2010 (incepand din 2007 avem date oficiale IAB Romania (studiul ROADS)

11: 20 Publicitatea online este la indemana: Astazi, peste 30 furnizori isi disputa piata de publicitate online din Romania / un inventory de peste 60 mil. utilizatori lunar si 50 miliare de bannere;

Advertiserii din  Telecom, Banking, Finance, Auto, IT, Auto related, FMCG, Beauty & Care, Travel cheltuiesc cel mai mult pe publicitate online

Discutam despre ce s-a intamplat in 2009 si 2010 – apar jucatori noi cu tehnologii rocket science (predictive targeting); Facebook este noul hype, aplicatiile au luat mintile clientilor; Retelele si ofertele run-of-network / adexchange vor invada piata..

11: 37 Publicitatea online este foarte asemanatoare alor medii (TV, print, radio, outdoor)

Luam pauza.  (eu am o pauza mai lunga: fug la o sedinta intr-un alt colt al Bucurestiului… revin!)

14:00 Am revenit! Invatam Termeni de publicitate online: vizitator unic, landing page, impresii, Click through rate (CTR), adserver, island position, skyscrapper, frequency, CPM, inventory, house ads, banner burnout, bannerblindness,average time spent, bounce rate.

Rata normala de bounce e de 40-50%

14:20 Discutam despre evolutia bannerelor

1994 – format gif – maxim 10 kb

1996 – primele bannere animate 10-15 kb si  primele trick bannere

1998 – primele bannere in flash

2000 – rich media banners (video ads)

2004 – primele bannere interactive

2005 – video bannerele si interstitiale incep sa mute bugete TV

14: 45 Urmarim un exemplu de video-banner interactiv pentru ansamblu rezidential Doamna Ghica. Contorizare pe actiuni si call-to-action-uri;

15:00 Doru ne indeamna sa notam un site de bannere: bannerblog.com.au *tema pentru acasa. Laurentiu Buica recomanda pe twitter si site-ul  www.moat.com

15:30 suntem “amenintati” cu o pauza, dar avem exemple de cateva zeci de minute. 

(Ok, hai ca impart si cu voi distractia – NSFW. A hunter shoots a bear! )

 

 

 

 

 

 

 

Doru ne rasfata cu placinte, mere si bunatati fel si fel! ..iar cursul este foarte bine structurat!

16: 10 Parametri media online vs. media traditionala

16: 30 Pasii realizarii unui mediaplan:

– Selectarea tipului de campanie

– Selectarea formatelor publicitare folosite

– Definirea target-grupului

– Definirea perioadei de campanie

– Selectarea site-urilor ce vor fi folosite in functie de target grup

– Aplicarea afisarilor pe fiecare site in parte

– Optimizarea mediaplanului prin targetari suplimentare

– Optimizarea campaniei prin prestare si/ sau “as-we-go”

16: 40 Discutam despre prezervative. Despre campaniile de prezervative.

16: 46 Povestim despre fiecare format de banner care are o rata de click specifica (influentata de mai multi factori: categoria de site, numar total de bannere pe pagina, perioada anului, perioada zilei) – primim exemple, avem cu totii  urechile ciulite.

Doru Panaitescu e (fara doar si poate) unul dintre pionierii vanzarilor online!

17:00  …acum vorbeste mult si cu sete despre Targeting – optimizarea pre-campanie. Eu trag fericita aer in piept si sunt incantata ca pot particip la acest curs de publicitate online.

si deseneaza si ne explica… se mai opreste si intreaba “Aveti intrebari?”  Continua tot el: “sa va dau un exemplu”, luand markerul permanent de pe masa.

17: 25 Requesturile – baza functionarii adserverului

Optiuni ale adserverului:

  • happy user
  • tracing cooki
  • cookie neabling/disabling
  • automatic screenshot
  • autoamatic best ctr banner ratio
– din pacate nu cunosc chiar toti termenii principali in publicitate si-mi vine cam greu sa-l urmaresc. (dar ma ambitionez sa trec la urmatorul nivel). Cred ca si participanti de la acest curs sunt in asentimentul meu.

18:11 Am avut o zi productiva! Astept incantata si ziua a doua a cursului de publicitate online!

Pe maine! M-AM MUTAT AICI : http://laviniabiberi.com/fii-atent-live-blogging-de-la-cursul-de-publicitate-online-partea-a-ii-a/

 

 

 

 

One Response to “Live blogging de la cursul de publicitate online, sustinut de Doru Panaitescu”
  1. Sorina says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *