Mersul pe jos face gandul frumos.
Weekend-ul trecut cu vreme bună ne-am luat bocancii în picioare și ne-am dus spre munte, cu tot cu Irina ce venise în vizită de joi la noi. Nu am fost chiar până pe Ceahlău – cum am tot suspinat toată vara – ci aici, aproape, la doar o aruncătură de băt de binecunoscută și supraaglomerată vale a Prahovei, în Parcului Național Piatra Craiului.
Nu am mai fost prin zonă, însă mai mulți prieteni mi-au făcut în ciudă vara asta cu poze de pe acolo. Acum ar fi rândul meu.
Ce am găsit frumos acolo? Un traseu ușurel, oameni zâmbitori pe drum, un puști de 3 ani și 9 luni care ne-a servit din ciocolata lui “poftin, da’ nu prea multă”, un izvor cu apă rece-rece și un cioban ce și-a aruncat căciula din cap la 2 m distanță înainte de a-i face o poză cu Irina, dandu-și galant degetele prin păr.
TRASEUL – Am lăsat mașina și am urcat fix de la Fântâna lui Botorog (alt. 820 m) și am tot urmărit marcajul cu banda galbenă (aproximativ 2 ore jumătate). Am trecut prin Poiana Zănoaga, apoi pe langa oi și multe vaci și am ajuns într-un final la Cabana Curmătura (alt. 1470 m).
Dacă nu aveți de gând sau pur și simplu dacă nu mai aveți loc să cărați cu voi mancare pentru un traseu scurt de munte, atunci nu trebuie să vă mai preocupe acest aspect, pentru că la cabana acolo există un restaurant unde veți putea servi o mâncare bună, ieftină și, mai ales, caldă. Ori mi-a fost mie foame, ori am servit o masă tare copioasă acolo sus. Aerul rece de munte m-a facut să mai cer încă o ceapă roșie la ciorba de fasole. Ceaiul a fost perfect, de mentă. Cât despre prețuri: o ciorbă la 9 lei, un ceai la 2, placintă cu mere 7 și pâine 1 leu.
Daca nu ajungeam acolo duminică, sigur rămâneam peste noapte. Experimentam și asta. Prețurile sunt între 30 – 100 de lei/noapte, în funcție și de câte paturi sunt în cameră. Am înțeles că acolo la cabană e mereu plin ochi în fiecare săptămână, însă puteți face o rezervare din timp – e deschisă tot timpul anului. Vara vă puteți monta și cortul și vă costă 10 lei/ persoană. Să luați în calcul că nu aveți duș acolo, însa e izvorul aproape.
Am coborât apoi tot pe banda galbenă, spre Prăpastiile Zărneștiului și apoi, tot înainte, spre Fântâna lui Botorog.
Deși traseul asta nu presupune să fii într-o formă fizica de invidiat, recomand să aveți totuși incaltamintea bună și o baterie externă că o să faceți sigur poze multe.
Drumul e destul de bătut de pașii călătorilor care faceau și jogging sau se plimbau cu bicicleta… semn că e preferat de mulți iubitori de munte. E fain și să mergeți.
Dupa aceste minunate cuvinte si pozele frumoase am pus si eu Piatra Craiului pe lista mea de atractii turistice de vizitat din Romania si sper sa ajung cat mai curand.
Traseul este minunat, ma tenteaza si pe mine sa merg mai ales ca mancarea din poza arata demential!