Pentru ei a fost un vis devenit realitate…

Cu totii cred am desenat cand eram mici case inalte, cu hornuri fumegare, cu garduri vanjoase, o curte mare plina cu pomi fructiferi, iar in colt de pagina un soare zambitor (…uneori eu ii puneam si ochelari de soare) si ceva “>>>” randunele pe langa. 

Intr-o oarecare masura, inca de cand esti mic ai vrea o casa doar pentru tine, sa te refugiezi uneori, sa fugi de parinti,  sa poti sa-ti inviti prietenii si sa te joci in voie, tipand cat te tin plamanii… Mai apoi, crescand, te gandesti sa imparti acea casa din vis cu o persoana draga, sa ai liniste, fericire, ajutor la varuit si la diverse activitati de prin casa si de pe langa casa, sa ai la geam si un ghiveci mare cu flori, la o mansarda cu o fereastra in loc de tavan si… sa iubesti si sa fii iubit, protejat, respectat.

Cred ca… e frumos cand visul devine realitate la un moment dat!

Saptamana asta am avut ocazia de a ajuta la construirea unei astfel de case de vis pentru o familie tanara (Iulian si Daniela), fara posibilitati financiare si cu un copil de 12 ani pe nume Alexandru, premiant la scoala si cu un talent deosebit la pictura. Le-am cunoscut povestea (de cativa ani se tot plimbau dintr-o chirie in alta) si munca parca ne-a fost mai usoara fiind si ei pe langa noi, pe santier.

Am plecat marti dimineata in jur de 5:30 spre Preajba, langa Craiova, impreuna cu alti 20 de bloggeri. Unii au mai participat si anul trecut la astfel de eveniment alaturi de Habitat for Humanity si au tras cu totii inca de atunci un semn de alarma asupra nevoii unui adapost sigur, decent si accesibil. Asta am facut si anul acesta, impreuna cu multi, multi voluntari care au vrut sa ofere o mana de ajutor pe santier. (S-a scris despre noi si aici: Bloggerii si vedetele sunt din nou alaturi de echipa Habitat for Humanity Romania la Big Build.)

Ce-am facut mai exact pe santier? Dupa instructaj ne-am impartit pe case, ne-am echipat corespunzator si am intrebat mesterii cu ce sa-i ajutam. Am inceput sa fac glet impreuna cu Alex Tunaru, urmand sa scot niste cuie (cu personalitate) din niste scanduri  folosind partea aia de la ciocan cu V, din nou am facut glet, apoi am batut alte cuie pentru un acoperis, urmand sa ajut la bagat niste dibluri prin peretii caselor, iar prin pauza…

A fost interesant sa aflu ca Habitat for Humanity nu face cadou locuintele pe care le-am construit. Intregul program Habitat este orientat spre responsabilizarea familiilor si a comunitatii. Odata lucrarea terminata, costurile de constructie sunt achitate de familiile beneficiare in rate lunare, pe o perioada de pana la 20 de ani, fara profit. Odata ce costurile de constructie sunt achitate, familia intra in proprietatea deplina a locuintei.

Dupa ce s-a terminat cu bine seara, abia in drum spre Bucuresti am constientizat incheierea unei zile atat de frumoase, productive, unice. Intreaga atmosfera de la Preajba (langa Craiov) a fost frumos surprinsa de Razvan (Video 1 si Video 2).

De asemenea, tin sa felicit companiile care au contribuit la Big Build 2012Vodafone RomaniaAdVenture si-i multumesc si lui Alex Tunaru pentru incredere si invitatia de a face parte din proiectul Big Build 2012. De asemenea, multumesc si agentiei Plum Media care a facut o donatie in urma anuntului meu de pe blog “Facem mai mult decat sa #construim“.

Echipa Bloggerilor la Big Build 2012

Prafuiti, cu ciocane in maini, cu zeci de cuie prin buzunare si cu zambetul la purtator.

Acum invit pe toata lumea sa-si ia un ragaz pentru a se gandi la importanta si bogatia cuvantului “acasa.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *