Realizarea unei campanii de succes: munca, determinare, pasiune

Am ales promovarea online in realizarea campaniilor de PR pentru ca se poate ajunge cu usurinta la rezultate pozitive si are propriile elemente componente. Internetul nu e un zmeu tehnologic, ci doar o alta forma de mass-media. De fiecare data cand am conceput o campanie pe internet, m-am bazat pe niste surse sigure, pe niste obiective clare, felul in care le voi indeplini si nu in ultimul rand pe niste persoane de incredere. Trebuie sa avem o strategie, mai precis un ansamblu de actiuni coordonate, al carui scop este acela de a asigura succesul. Totul consta in primul articol, avand un mesaj clar, corect si cu un mare impact. Am captat atentia ctitorului, astfel cei interesati au revenit pe site pentru a urmari evolutia campaniei. Daca stii sa construiesti un mesaj emotional puternic, daca stii sa ii faci pe oameni sa inteleaga scopul si obiectivele campaniei, succesul e garantat.

internal Un mesaj bun este acela care exprima nevoile, interesele, preocuparile unui numar cat mai mare de oameni. Scopul tuturor campaniilor este ca mesajul sa ajunga la destinatari. Un mesaj bun este: relevant pentru strategie, clar si simplu, usor de retinut, repetat. Campania de sensibilizare Globuri cu suflet a avut scopul de a aduce zambetul pe buzele unor copii nevoiasi din judetul Iasi, in preajma sarbatorilor de iarna. Din punctul meu de vedere, actiunea de strangerea de fonduri trebuie gandita ca un business. Da! Banii nu se pot strange doar pentru ca exista sentimentul de compasiune, chiar daca uneori acesta functioneaza destul de bine.

Nimeni nu scoate bani din buzunar daca mesajul nu este convingator, oricat de mult m-ar cunoaste pe mine ca om. Nu stiu daca am construit un mesaj emotional puternic, insa am reusit sa-i fac pe oameni sa inteleaga de ce trebuie sa doneze banii, pentru a avea succes garantat in campanie. Cum am mai precizat, ma bazez de obicei intr-o campanie de acest gen pe prieteni, pe prietenii prietenilor mei, pe parintii si pe oamenii care sunt sensibilizati de cazul/cazurile prezentate.

Care este secretul sucesului ei? Autenticitatea. Oamenii nu au cum sa ma creada daca nu as fi prezentat campania cat mai transparent, pas cu pas. La prima vedere nu pare nimic complicat. Nu m-am bazat deloc pe mass media. As fi ipocrita sa cred in succesul unei campanii care sa foloseasca un singur mediu de promovare. In mod cert trebuie sa existe un “mix” care sa includa TV, presa, outdoor, radio, cinema, etc. As fi dat de inteles ca imi fac PR singura si chiar nu asta imi era scopul. Mi-a pasat doar de rezultat, de acel sentiment de bine, satisfactia interioara. In caz contrar, nu as fi conceput campania online. Pentru strangerea de fonduri am decis sa ma intalnesc cu bloggerii ieseni (principalii donatori) la un BlogMeet in Iasi. Cand vine vorba de evenimente de caritate, multa lume are in minte ceva foarte extravagant. Nu am vrut sa para deloc asa si am strans cu usurinta primii bani in realizarea campaniei.
Pentru ca donatiile adevarate vin de la oameni adevarati, oameni cu suflet. Multi au vrut sa ramana anonimi, ceea ce mi s-a parut extraordinar! Am vrut sa realizez o campanie de succes, promovata de You Tube. Am renuntat in ultimul moment la aceasta idee, pentru ca am vrut sa demonstrez ca aceasta campania poate avea succes doar cu ajutorul retelelor sociale si anume Twitter si Facebook.

Experienta acumulata de specialistii in relatii publice arata ca o campanie de succes trebuie sa insumeze cateva caracteristici:
– definirea nevoilor, a obiectivelor si a resurselor publicului sau publicurilor tinta; acest fapt presupune un efort de cercetare atenta, prin metode complexe, a publicului si a opiniilor acestuia;
– o planificare buna reprezinta o schema care arata unde vrei sa ajungi si prin ce mijloace poti realiza respectivele obiective; acest fapt permite o analiza o punctelor tari si slabe si arata unde trebuie facute noi cercetari, unde trebuie lucrat mai intens; totodata planificarea faciliteaza stabilirea bugetelor realiste.

Love Life. Love You. Love Everything. Anything to do with sharing, caring and contributing.

2 Responses to “Realizarea unei campanii de succes: munca, determinare, pasiune”
  1. Clawdel says:
  2. Lavinia Biberi says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *