Redescopera Romania: Ziua 2 din 7

Astazi am pornit de dimineata sa vizitam cel mai vechi teatru din Romania, la Oravita, am ajuns si in Moldova Noua si prin Clocotici. Frumusetiile naturii de pe aceste meleaguri iti patrund in suflet oferindu-ti o liniste sufleteasca si foarte multa energie! O sa povestesc pe scurt despre ziua a doua #dinRomania, zona Banat. Calendaristic vorbind e 8 martie si am sarbatorit cum se cuvine!

In Oravita am vazut cel mai vechi teatru din Romania, construit pe la 1817. Teatrul “Mihai Eminescu” a fost construit in stil baroc vienez, iar poetul Mihai Eminescu a jucat pe scena acestuia, de unde si numele actual. Ne-am amuzat si noi pe scena si tare bine ne-a stat! Desigur, aplauzele au venit din partea echipei Redescoperim Romania. Avem si poze:

Dupa teatru, am fost la o veche farmacie, cea a familie Knoblauch, unde am văzut tot soiul de recipiente, o casa de marcat si multe carti si reviste.

 

De la Oravita am ajuns la Moldova Noua unde am asistat la obiceiul care poarta numele de Nunta Cornilor.  Aici, in fiecare luni in care incepe Postul Pastelui, “Cornii” (sau mascatii) pleaca prin sat, speriind copiii si prevestind primavara. Nu de alta, dar noi am venit pregatiti cu tricouri si ochelari de soare. Am prins obiceiurile din a doua zi si in centru ne asteptau mascatii, oficialitatile, muzicantii si cei mici, alaturi de parinti. Aici avea loc un ritual de tipul inmormantare-parodie: un cosciug improvizat cu Nichita, cu preoti falsi, bocitoare si cu fotografii deochiate lipite pe masini. [La sfarsitul zilei, dupa un priveghi parodic, Nichita moare si este aruncata fie in foc, fie in apa.]


Splendoarea tinutului se oglindeste parca si in sufletele calde ale oamenilor de aici. Am avut o zi faina, zau! Fetele au primit flori, bomboane si… un dans!

Nu uitati, Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCR, Dacia, Romtelecom, Paralela 45. De asemenea, ne sunt alaturi igloo si Muzeul Taranului Roman.

One Response to “Redescopera Romania: Ziua 2 din 7”
  1. Roscata says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *