Rezultate din productie proprie

sau cum mi-am făcut eu de treabă, prin martie. Fără să stiu mai nimic despre gradinărit, mi-am cumpărat 3 jardiniere, pământ special și – la întâmplare – flori și plante aromatice. Este simpatic să ai la îndemâna verdețurile tale preferate și să le folosești oricând în bucătarie și nici nu ai nevoie de studii în agricultură ca să ai propria “gradină de apartament”.

Totuși, pe lângă faptul că-ți inveselesc bucătaria, unele ți-ar putea da bătai de cap. Ce ar trebui să știi înainte de a le planta – evitând din greșelile mele. Le-am scris aici pe blog și acum în iunie ca sigur până la primăvară le uit și iar nu le fac bine… și pentru că la anul mai am planuri.

– Alege ghi­vece din ceramică și nu din plastic.

– Nu cumpăra semințele de oriunde. Eu am descoperit că pe ambalaj era ceva și mi-a ieșit altceva…

– Cumpără o jardinieră separată, pentru fiecare. Eu am combinat două câte două și mai apoi am început să citesc despre ele că ba una are nevoie de mai multă apă, ba alta trebuie să stea mai mult la soare sau umbră. Deci nu le aglomera.

– Daca tu vrei totuși să le grupezi în aceeași jardinieră, alege-le în funcție de necesitățile de apă. Poți pune împreună: rozmarin și chimen – au nevoie de mai puțină apă; mentă, usturoi, patrunjel,  oregano – au nevoie de mai multă apă.

– Nu cumpăra ceva ce nu știi la ce folosește. Fă planul de acasă și citește înainte despre fiecare plantă în parte: pătrunjel, cimbru, busuioc, mentă, cimbru, rozmarin, chiar și ardei iuți (abia aștept să-mi iasă).

– Este foarte important ca imediat după ce ai plantat semințele să le acoperi cu o folie transparentă de plastic și să îi faci câteva găuri pentru a avea aer. Folia poate fi îndepărtată numai în momentul în care plantele încep să se vadă. Eu nu am procedat așa, dar probabil din cauza asta mi-au și ieșit mai greu.  Lipsa luminii oricum îngreunează creșterea frunzelor.

– Plan­tele aromatice au nevoie de căldură, de soare și de aer proaspăt, evident. Așa că ideal ar fi să le crești pe balcon sau într-o bucătarie cu ferestre spre sud. (Daca nu ai spre sud, sparge un perete.)

– Din ce am mai citit: rozmarinul nu are nevoie de multă apă, ci doar de puțină umezeală. Este indicat să pui apă în farfuria ghiveciului și pentru ca planta să-și poată trage fix cât are ea nevoie.

– Menta preferă semiumbra și are nevoie de un pământ umed pentru a dezvolta multe frunze. Totodată, ca să stimulezi producția de frunze, smulge-le pe cele existente cât mai des. Este bine să știi că menta crește și se regenerează foarte rapid. Sa curga Mojito la vara!

– Pamântul lor trebuie să fie un pic mai nisipos (excepție face busu­io­cul, care are nevoie de un pământ gras), fără amestec de îngrășăminte.

– Răsadurile care apar în câteva săptămâni se scot cu grijă (fără să le rupi rădăcinile) și se replantează într-un ghiveci normal, la distanțe de câțiva centimetri între ele.

– Și dacă simți că nu ți-ar ieși, nu le-ai pus corect și nu le oferi condițiile necesare… în piață se găsesc și plante gata crescute, deci nu trebuie decât sa le transplantezi tu acasă.

– Cumpără și accesorii bune de grădinărit. Nu folosi lingura sau alte nebunii din materiale suspecte.

– Oricum, important e să și le pui corect. Eu am pus câteva semințe și pe la jumatatea ghiveciului. Mă mir cum de mi-au ieșit chiar și așa. Am învățat din toate.

Și un pont: pe timpul verii țânțarii vor renunța să te viziteze dacă păstrezi în casă un fir de busuioc. Treaba e simplă deci : ai nevoie de ghivece, pâmânt special și semințe.

 Alte sfaturi? Soarele și apa fac echipă bună în rest!

One Response to “Rezultate din productie proprie”
  1. Fabrica de Plante says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *