Tara Hategului

Ziua a 3-a din 7: Sarmisegetuza, Deva, Hunedoara… deci vizitam cam tot ce se poate, mancam foarte bine, ne distram si nu-mi este dor de casa, de Iasi! Deloc!

Echipa Redescopera Romania a ajuns astazi si la Manastirea din piatra Prislop, o manastire numai de maici, aflata la 13 kilometri de Hateg. Am ajuns intr-un colt de lume linistit, m-am oprit inainte de intrarea in manastire si am improvizat o fusta. Nici nu se putea altfel. Manastirea dateaza probabil din secolul al XIII-lea, si era amplasata pe pamanturile nobililor romani din Ciula. O sa vedeti in filmulet mai multe: YouTube Am zabovit cateva minute aici, pentru un moment de cautare spirituala.

Desigur, nu am sarit peste pauza de masa si ne-am oprit la Sarmisegetuza. Aici am mancat o ciorba senzationala de pui cu taitei la Pensiunea Sarmis. Focus pe ceaunele, da?

A urmat apoi sa vizitam biserica din piatra din Densus, Hateg, prima biserica din piatra din aceste locuri. Aceasta este construita din pietre romane provenind din ruinele invecinatei Ulpia Trajana Augusta Sarmizegetusa, din bolovani de rau si caramida, farmeca orice trecator prin imaginea extrem de neobisnuita pentru un asemenea edificiu. La Densus, biserica se sprijina in partea stanga pe trei coloane romane si sprijina la randul ei cateva bucati de granit cu inscriptii romane. Privita din spate, biserica seamana cu o randunica. Aceasta zi in care am vizitat atat biserici, cat si manastiri mi-a dat un sentiment de liniste sufleteasca.

Ne-am continuat traseul cu Castelul Nopcsa, “al carui nume nu putea fi pronuntat nici de catre locuitorii satului Sacel”(ne povesteste Minxieee pe blog).

Bonus: Cu Duster-ele prin vad, pe undeva pe langa Hateg. Dupa aceasta zi plina, ne-am intors rupti de oboseala dar fericiti, la hotel. Desigur, seara s-a terminat cu “asa-i traditia” (adica cu Augustin).

Nu uitati ca Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCR, Dacia, Romtelecom,Paralela 45 si Muzeul National al Taranului Roman. Ne puteti urmari si pe Facebook sau pe twitter, pe hashtag-ul #dinRomania. Suntem pe fuga si tare-mi place!

5 Responses to “Tara Hategului”
  1. Roscata says:
  2. Lavinia Biberi says:
  3. roscata says:
  4. Mihai Voiculescu says:
  5. Lavinia Biberi says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *