Un site util pentru pasionatii de e-commerce

ECOMpedia.ro  (fostul site – cumimifacmagazinonline.ro) e un super-proiect la care am pus si eu umarul, in vara 2012 si-l vad crescand pe zi ce trece, venind la fix in intampinarea pasionatilor de e-commerce.  Liviu Taloi este cel care a initiat proiectul, mi-a placut ideea si am ajutat la intreg planul de bataie/ structura/ copy-uri, etc …  si ma bucur ca putem veni impreuna (alaturi si de alti colegi din echipa) in sprijinul tinerilor antreprenori cu tot felul de raspunsuri si recomandari, tocmai pentru a usura munca celor din acest domeniu.

Pentru cine nu-i in tema, ECOMpedia este un portal cu intrebari si raspunsuri realizat pentru comunitatea celor implicati in comertul online din Romania. Practic poti pune intrebari de tot felul din domeniul e-commerce, iar echipa de specialisti sau alti proprietari de magazine online iti pot veni in ajutor, raspunzand din propriile experiente, prin recomandari, exemple sau chiar critici constructive.

Urmand planul de dezvoltare al unui business online, se vine in ajutorul vostru cu cateva domenii de interes:

  • Mediu & Piata – gasiti raspunsuri despre piata de e-commerce
  • Business – discutam despre deschiderea unei firme, alegerea nisei
  • Marketing & Comunicare – dezbatem utilitatea fiecarui canal de marketing
  • Tehnic – vorbim despre realizarea propriu-zisa a magazinului online si alegerea platformei de ecommerce
  • Usability si Optimizarea conversiilor – trips & tricks despre cresterea vanzarilor magazinului online

L-am luat la intrebari pe Liviu despre acest proiect. Rezultatul: 

  • Intr-adevar era cam lung numele de “Cumimifacmagazinonline.ro”. De cand schimbarea in ECOMpedia?

La inceputul lunii noiembrie am decis sa renunt la acel nume lung, care desi este descriptiv nu ma ajuta in comunicare foarte bine. La un moment dat, intr-o discutie fiind cu un amic acesta a sugerat un nume mai potrivit dupa ce i-am explicat care e scopul acestui site si asa a luat nastere ECOMpedia.ro. Aceeasi Marie dar cu alta palarie, care sper sa placa si sa ma ajute mai mult la comunicarea acestui proiect in online.

  •  Portalul a fost lansat ca versiune Beta in septembrie la Scoala de Vara Gpec din acest an. Cum au primit managerii de magazine online ECOMpedia?

Da, e adevarat, atunci l-am lansat in beta-testing cu ajutorul colegilor si prietenilor cu care am “mancat” timp de o saptamana comert electronic pe paine. Foarte bine a fost intampinat proiectul in acel moment, si in zilele ce au urmat lansarii in regim beta. Apoi pe 25 septembrie seara l-am facut public in social media, pe facebook, twitter si pe unde mai am conturi. A primit numai laude din partea colegilor din online. Reactiile au fost mai mult decat pozitive. Proiectul este inca la inceput si nu are inca nivelul de interactivitate pe care stiu ca-l poate atinge. Insa ma ajuta multi oameni inimosi din online si stiu sigur ca il voi duce acolo unde ii este locul.

  • Interactioneaza mai ordonat aici, fata de grupurile de discutii E-Commerce de la Facebook si Yahoo? Mai noi e si grupul de pe Google +.

Da, unul din avantajele acestui site, desi nu este singurul, este organizarea pe categorii si tag-uri. Clasificarea intrebarilor face foarte usoara identificarea unui raspuns atunci cand ai nevoie de el. Dar dupa cum spuneam mai devreme inca nivelul de interactivitate este scazut atat din partea celor care pun intrebari dar si din partea celor pe care i-am invitat alaturi de mine. Este un proces care s-ar putea sa mai dureze pana reusesc sa mai automatizez cateva procese. Lucrez de zor la aceste elemente, chiar acum trec cu proiectul prin rebranding-ul de la Cumimifacmagazinonline.ro la ECOMpedia.ro, iar cu ocazia aceasta mai schimb putin designul si poate ceva functii.

  • Cum procedezi totusi cu spammerii pe site?

Este simplu. Sterg mesajele care contin elemente ce nu au ce cauta acolo. Exista sigur si Askimet care ma ajuta sa scap de comentariile ce contin spam, am un captcha pe formularul de trimitere a intrebarilor, deci ma descurc. Mai apar insa spam-uri care nu sunt detectate de filtre, comentarii care nu prea isi au intotdeauna rostul…  cu scopul de a obtine un link din comentariu catre site-ul lor. Deseori le sterg, alteori le las daca sunt relativ ok ca si continut, insa atunci le sterg linkul. A doua oara respectivii nu vor mai posta comentarii doar de dragul linkului.  Se vor gandi mai bine inainte sa o faca.

  •  Ce sfat le-ai da managerilor de magazine online, aflati la inceput de drum? (Evident, pe langa sfatul de a citi tot ce s-a discutat pana acum pe ECOMpedia si alte grupuri de discutii, amintite mai sus.)

In primul rand sa nu fie timizi si sa abuzeze de mecanismul pe care l-am pus la punct pe ECOMpedia.ro. Si apoi sa aibe curaj sa se apuce de lucru, sa lanseze magazinele online pe care au de gand sa le construiasca. Stiu ca nu avem multe cursuri, traininguri in domeniu. Stiu ca la mine la cursuri sau traininguri vin oameni mereu cand le fac. Deci este o mare nevoie de informatie in zona asta. Sper ca aici pe ECOMpedia.ro sa pot oferi ajutor celor ce cauta si inca nu au gasit informatie, si aceasta sa fie de calitate, venita de la oameni in care am incredere si cu care am lucrat, o echipa de specialisti.

  • Ca tot a fost in aceasta perioada Decernarea Premiilor GPeC 2012. Cum s-a prezentat comertul electronic in Romania in 2012? Ai vazut imbunatatiri majore de la an la an?

Da, mari chiar. De la an la an nivelul tehnic al site-urilor participante in competitie creste. Creste insa si nivelul exigentelor pe care le are consumatorul roman. Exista insa in continuare o lipsa de resurse la care au acces micile site-uri de ecommerce, fie ca sunt ele materiale sau umane. Lipsa acestor resurse atunci cand este nevoie de ele mai mult face ca sa asistam la o coagulare a comertului online romanesc in jurul unor jucatori mai mari, ceea ce nu este de loc un lucru rau. Insa mi-as dori sa avem in continuare un ritm mai mare de lansari de magazine online, ca in 2007 sau 2008. Pozitiv este faptul ca desi sunt mai putine lansari acestea sunt mai bine executate, pregatirile si resursele sunt mai bine gestionate de catre tinerii antreprenori.

  • Ne-am pregatit si noi cum am putut mai bine de Black Friday, pe 23 nov. Au profitat magazinele online din tara de potentialul acestui eveniment cu traditie, popular si extrem de asteptat in US, UK si intreaga Europa?

A fost o adevarata nebunie. La succesul acestui eveniment a contribuit si mass-media care a intrat in hora si a pus linkuri catre magazinele online care si-au anuntat participarea. Insa nu multi au vazut ca acele linkuri puse de mari site-uri de media, nu dau nume, au fost linkuri de afiliere. Adica au avut un interes major in a promova magazinele online, lucru de altfel foarte bun. Au castigat si ei un comision, magazinele au vandut mai mult iar clientii au avut de unde alege mai multe oferte. Din estimarile mele, am scris deja pe blog despre subiect, in ziua respectiva s-a vandut aproximativ de 25-30 de milioane de euro la nivel national, ceea ce reprezinta o cifra importanta, undeva intre 5.5 si 8% din cifra pe tot anul 2012.
Multe magazine au inregistrat cresteri spectaculoase de trafic, de comenzi. Insa au fost si multe care nu au putut servi clientii in ziua respectiva. Probabil ca la anul vor stii sa calculeze mai bine necesarul de banda si procesare pentru a nu mai avea servere picate si sa aibe comenzi mai multe ca acum.

  •  Revenind la ECOMpedia, ce imbunatatiri o sa aduci site-ului in urmatoarea perioada?

Deja am inceput o prima serie de imbunatatiri si sunt in lucru si altele. Deocamdata am lasat un GLOSAR de termeni de ecommerce, marketing online si publicitate. Sper astfel sa fie mai usor pentru cei care abia intra in domeniul acesta sa inteleaga mai bine si sa aibe un limbaj comun cu furnizorii de servicii. Lucrez acum la un design nou, care vine si cu ceva functii suplimentare dar voi dezvalui aceste mici schimbari cand va fi cazul.

  • Pe ce criterii ai ales echipa de colaborare si vei mai invita si pe altii, alaturi de noi?

Oamenii care sunt prezenti in lista respectiva au fost alesi in principal ca ii cunosc, am lucrat cu ei si stiu ca pot sa ma ajute, pot sa raspunda la aproximativ orice intrebare din domeniul unde sunt experti. Si in al doilea rand este o participare voluntara din partea lor, au dorit sa fie membri in echipa ECOMpedia, si asta conteaza mult pentru mine. Le multumesc.

  • Cum vezi tu E-Commerce-ul din Romania in anul 2013?

Cred ca va fi putin mai greu decat in 2012, cifrele vor creste putin, nu vom stagna insa panta de crestere va fi mai mica. Probabil vor mai fi consolidari pe piata si la anul. Cine va avea acces la resurse si va sti sa faca marketing corect, isi va respecta clientii si va tine cont de parerea acestora cred ca va creste mai mut decat concurenta.

** Eu recomand sa lucrezi in e-commerce cat mai transparent, original si cu mare dedicare fata de parteneri si clienti. Grija la nevoile acestora. Atrage oameni noi, tinand cont de publicul tinta. Oricum, eu raman pe ideea ca avand o ECHIPA UNITA si DEDICATA MUNCII, lucrurile vor merge mereu in directia buna. Poti face lucruri smart in e-commerce si cu un buget restrans. E greu de crezut, dar se poate. 

Spor la conversii si lectura placuta pe ECOMpedia! Asteptam intrebari!

2 Responses to “Un site util pentru pasionatii de e-commerce”
  1. Ovidiu Adrian says:
  2. Lavinia Biberi says:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *