Un weekend in Belgrad, Serbia

Ai fost vreodată atât de speriat(ă) de un oraș și să nu vrei să-l vezi sub nicio formă pentru că e trist, e bombardat, e gri, nu-ți inspira nimic, dar mai apoi să-ți pară rău că-l părăsești dupa doar două zile de vizitat?

După lungi discuții și planuri că mergem ba în Dubrovnik, apoi hai spre Praga la concertul lui Robbie Williams, dar poate ar fi mai bine si mai ieftin și mai cald în Bulgaria sau totuși Viena… am ajuns joi pe 1 mai, spre seară, în Belgrad.

Nu știam prea multe lucruri despre istoria Belgradului (cucerirea otomană/ invadarea austriacă), citisem că a fost distrus parțial sau în totalitate de nu mai puțin de 40 de ori și cu toate că nu a reușit niciodată să se reconstruiască total, Belgradul a reușit să rămână o capitală învăluită de un farmec aparte. Mie mi-a plăcut mult, nu l-am văzut pe tot, însă am colindat orașul suficient cât să-mi pot face o idee și să vin cu câteva sugestii, în caz că ai curiozitatea să faci drumul ăsta cu mașina…

Belgrad în două zile:

Am întâlnit un oras foarte aerisit, elegant, curat, cu bulevarde largi, spatii verzi la tot pasul, fără câini pe străzi, fără cerșetori, am rămas impresionată de cladirile bombardate pe care sârbii le-au păstrat în amintirea războiului și de simplitatea oamenilor. Recomand să mergi mult pe jos și să descoperi din farmecul orașului. În plus, Belgradul este plin de tei, iar acum toți erau înfloriți…

Mi-a placut mult, dar mult la Grădina Zoologică (intrarea e 400 dinari și te poti bucura de cămile, zebre, un elefant, lei albi, maimuțe de mai multe specii, hipopotami somnoroși, lupi și râși), panorama văzută cu puțin noroc de pe Palata Beograd (cu 50 dinari am mers pe acoperișul celei mai înalte clădiri din Belgrad – 24 etaje și o înalțime de peste 127 m)centrul vechi ce seamănă puțin cu La Rambla din Barcelona, cetatea Kalemegdan și catedrala Sf. Sava în stilul bizantin.

și încă patru poze de la Zoo din zecile făcute cu telefonul

Am bifat și mausoleul lui Tito (cu 200 dinari) și i-am admirat cadourile primite din diverse colțuri ale lumii… erau tot felul de poze cu povestea “flăcării” neolimpice care în fiecare an era alergată prin toată Iugoslavia, ajungând la Belgrad unde de obicei avea loc un spectacol după toate regulile comunismului. La Muzeul de Istorie al Iugoslaviei (de langă) nu am mai ajuns pentru că ne grăbeam spre casa, dar am auzit că merită să arunci o privire, mai ales că biletul de intrare la Tito “acoperă” și muzeul.

Cat despre buget pentru 2 persoane: cazarea 100 euro/ 2 nopți la un hotel de 3***, două plinuri, prețurile la mancare sunt ca la noi, de vizitat cu 50 euro poți bifa cele de mai sus. E indicat sa ai dinari la tine (150 dinari = 1 euro). Cu un minim de 300 de euro te poți bucura din plin de un oraș nou, într-un weekend departe de țară. Distanța până în Belgrade e de 550 km din care 150 km pe autostradă. Noi am ajuns în 8 ore de mers lejer, cu pauza de pozat – mancat- admirat cetatea Golubac.

Vremea e ca la noi.  La Belgrad se luminează și se întuneca devreme, deci fă-ți planurile din timp. Dacă prinzi vreme bună poți face plaja și la Ada Ciganlija. Noi am preferat să plecăm mai devreme din Serbia și șă ajungem și pe la Cascada Bigar din Caraș-Severin, o frumuseţe a Cheilor Nerei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *